increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 decembrie 2010
Nr. 675/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de pe inculpaţii:
BUTEAN VICTOR, fost director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, complicitate la dare de mită, constituire de grup infracţional organizat, spălare de bani, instigare la cesionare fictivă de acţiuni şi părţi sociale şi efectuarea de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia deţinută şi faţă de
URSACHI TONEL, administrator al S.C. LUMI S.R.L. Iaşi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, constituire şi aderare la un grup infracţional organizat şi spălare de bani.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada octombrie 2005-martie 2006, în contextul apariţiei gripei aviare în România, inculpatul Victor Butean, în calitate de director al Direcţiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agenţiei de Sănătate Publică a Ministerului Transporturilor, având atribuţii directe de control asupra operaţiunilor de dezinfecţie desfăşurate de către Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere şi feroviare, a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, care a acţionat astfel încât firma S.C. LUMI S.R.L, aparţinând inculpatului Ursachi Tonel, să obţină, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestări de servicii de dezinfecţie, în condiţiile în care respectiva firmă nu era aptă să efectueze asemenea activităţi. La data respectivă, S.C. Lumi SRL avea un singur angajat şi niciun fel de utilaje. De altfel, activităţile stabilite prin contractele de dezinfecţie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate că nu a prestat nici un fel de activităţi, firma S.C. Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro.
În schimb, pentru a asigura protecţia şi a favoriza firma S.C. Lumi SRL, atât în obţinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfăşurării activităţilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 - septembrie 2006, inculpatul Butean Victor, a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totală de 60.420 lei, adică aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioadă.
În scopul spălării sumelor de bani provenite din contractele de dezinfecţie, inculpatul Butean Victor, care în toată această perioadă a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca funcţionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director şi apoi în ANSVSA cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L., firmă pe care o controla din umbră şi prin intermediul căreia a cumpărat acţiuni la S.C. AZUR TC S.A. Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierdută urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infracţional organizat creat de el, a acţionat în sensul cesionării fictive, în mod repetat, a părţilor sociale, respectiv a acţiunilor deţinute S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. Tot pentru a obţine în mod nelegal banii alocaţi pentru combaterea gripei aviare, a introdus S.C. ELIS 96 COMPROD IMPEX S.R.L. în mod artificial în lanţul de furnizori de substanţe dezinfectante. Toate acestea s-au produs prin efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia deţinută de către inculpatul Butean Victor.
După încasarea sumelor de bani de către Lumi SRL, începând cu luna decembrie 2006, în scopul spălării sumelor de bani provenite din infracţiune, inculpatul Ursachi Tonel, s-a prevalat de presupuse servicii ale firme de consultanţă înfiinţate în acest sens, pentru a efectua retrageri în numerar în numele său şi a unei rude ale sale.
Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 10 decembrie 2010, respectiv 11 decembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. La data de 11 decembrie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Bucureşti faţă de inculpatul Butean Victor şi măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpatul Ursachi Tonel.
În urma recursului declarat de procurori, la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura arestării preventive pentru 29 de zile a celor doi inculpaţi.
În prezenta cauză, se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale, respectiv începerea urmăririi penale sunt etape ale procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesare în vederea propunerii unor măsuri preventive, respectiv creării cadrului procesual de administrare a probatoriului, activităţi care nu pot, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE