DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 decembrie 2010
Nr. 671/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

PECSI FERENC, preşedinte al Asociaţiei Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire şi prezentare de documente şi declaraţii false care au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene, în formă continuată,

NAGY MATE ANDRAS, administrator al S.C. Ego Trade SRL Borş, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene,

KUI RITA KRISZTINA, administrator al S.C. Artistic Design SRL Satu Mare, în sarcina căreia s-a reţinut complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene,

COSMA DORIN GAVRIL, administrator la SC Ferum SRL Satu Mare, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene,

ZUKK ISTVAN, cetăţean maghiar, administrator la S.C. Multiserv 2000 Bt Ungaria, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la folosirea şi prezentarea de documente şi declaraţii false care au avut ca scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare, asociaţie patronală având ca principal scop apărarea şi reprezentarea intereselor întreprinzătorilor particulari, a derulat în perioada septembrie 2007 – august 2008, două proiecte finanţate cu fonduri PHARE, respectiv „Executarea stagiilor necesare pentru crearea unui incubator de afaceri şi a unui centru de pregătire în Satu Mare” şi „Dezvoltarea capacităţilor manageriale ale întreprinderilor mici şi mijlocii prin cooperare transfrontalieră, în domeniul protecţiei mediului”.
Pe parcursul derulării celor două contracte de grant, Pecsi Ferenc, în calitate de preşedinte al Asociaţiei, cu complicitatea inculpaţilor Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin – Gavril şi Zukk Istvan, a realizat un mecanism de fraudare a fondurilor europene. Acest sistem a vizat interpunerea, între Asociaţie şi societăţile comerciale prestatoare de servicii în cadrul proiectelor, a unei firme controlate de inculpatul Pecsi Ferenc, respectiv S.C. Konf Tour SRL Satu – Mare.
În concret, Asociaţia Forumul Întreprinzătorilor Satu Mare a achitat din fondurile europene către firmele reprezentate de complicii Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin – Gavril şi Zukk Istvan mai multe contracte de prestări servicii întocmite în fals şi a căror valoare a fost supraevaluată.
Ulterior, pentru a putea intra în posesia acestor sume de bani, Pecsi Ferenc i-a determinat pe inculpaţii Nagy Mate Andras, Kui Rita Krisztina, Cosma Dorin – Gavril şi Zsukk Istvan să încheie în fals, cu S.C. Konf Tour SRL, în numele societăţilor comerciale pe care le reprezentau, mai multe contracte de consiliere pe care le-a achitat exact din banii încasaţi din prestările de servicii în derularea celor două proiecte.
În această modalitate, Pecsi Ferenc a obţinut pe nedrept fonduri băneşti în valoare de 112.331 lei din bugetul general al Comunităţii Europene.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului se constituie parte civilă în cauză cu suma de 104.695,06 euro, reprezentând fonduri PHARE şi 120.263,79 lei reprezentând cofinanţarea de la bugetul de stat.
Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării acestei pagube întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Satu Mare.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE