DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr. 163/ 30 aprilie 2004

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Serviciului Anchete Speciale din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus începerea urmăririi penale faţă de NICOLAE MISCHIE preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj – sub aspectul săvârşirii mai multor infracţiuni de luare de mită, primire de foloase necuvenite şi unor infracţiuni conexe infracţiunilor de corupţie.

            Din actele premergătoare efectuate până în prezent, rezultă faptul că, în perioada 1998-2003, NICOLAE MISCHIE – în calitatea publică deţinută – ar fi primit sponsorizări şi donaţii de mai multe miliarde de lei de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale, în vederea sprijinirii acestora în afaceri, şi s-ar fi implicat în favorizarea unor firme în scopul adjudecării de către acestea a unor licitaţii pentru execuţie de lucrări finanţate cu fonduri externe sau de la bugetul de stat.

Există indicii că acţionarul şi reprezentantul legal al unei societăţi mixte, specializata în construcţii, ar fi beneficiat de sprijinul lui NICOLAE MISCHIE în obţinerea executării unor proiecte de investiţii, numai după ce „s-a angajat” să execute lucrări de consolidare, reamenajare, finisare şi dotare cu instalaţii de lux pentru mai multe din locuinţele proprietate personală ale familiei preşedintelui Consiliului Judeţean, situate în judeţul Gorj şi în municipiul Bucureşti. Numai pentru imobilul din comuna Godineşti şi pentru apartamentul din Bucureşti, valoarea lucrărilor se ridică la peste 400.000 de dolari. Denunţătorul susţine, de asemenea, că toate lucrările pentru modernizarea şi finisarea vilei de lux pe care NICOLAE MISCHIE o deţine în municipiul Târgu Jiu, societatea de construcţii nu ar fi primit nici un leu.

În schimb, firma la care este asociată soţia învinuitului  ar fi beneficiat de un autovehicul ARO care a fost plătit din dividendele şi creditările societăţii mixte.

            Anchetatorii au informaţii conform cărora învinuitul ar fi exercitat presiuni asupra unor funcţionari publici din Gorj pentru a-i determina să transfere creanţe în valoare de peste 5 miliarde lei către anumite societăţi comerciale, indicate preferenţial.

            Astfel, există date potrivit cărora, patronul unei societăţi comerciale din Rovinari i-ar fi oferit învinuitului suma de 100 milioane lei pentru ca acesta să-l sprijine în adjudecarea unei licitaţii pentru execuţia unor lucrări de construcţie, a reţelei de alimentare cu apă potabilă în comuna Câlnic, judeţul Gorj.

Un alt patron – denunţător în cauză - ar fi fost sprijinit de MISCHIE NICOLAE în adjudecarea unei licitaţii, şi, pentru acest sprijin, s-a angajat să-i construiască preşedintelui Consiliului Judeţean, din fonduri proprii, 7 bazine pentru creşterea peştelui la proprietatea acestuia din comuna Runcu, judeţul Gorj.

De asemenea, folosindu-se de prerogativele funcţiei de vicepreşedinte al Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia (funcţie pe care a deţinut-o până la începutul anului 2003) NICOLAE MISCHIE ar fi influenţat distribuirea unor fonduri PHARE, mai multor firme private, în schimbul unor avantaje materiale personale.

            În acest sens, procurorii au constatat că printre beneficiarii creditelor nerambursabile s-a numărat şi societatea comercială SMANIC SRL (firma învinuitului), care ar fi primit 46,3 mii euro pentru un proiect intitulat „Centrul de turism şi vânătoare” din comuna Rânca. De asemenea, procurorii au indicii cu privire la faptul că societatea comercială SANDA NIC SRL (administrată de soţia învinuitului) ar fi beneficiat de 16,4 mii euro, pentru construirea unui Centru judeţean de consultanţă.

            Există date conform cărora învinuitul i-a facilitat obţinerea unor fonduri PHARE în valoare de peste 800 mii euro administratorului unei societăţi comerciale din Novaci pentru executarea a trei proiecte de investiţii în comunele Muşeteşti şi Scoarţa. Mai mult, urmare a influenţei directe a învinuitului NICOLAE MISCHIE, Primăria comunei Schela ar fi beneficiat de fonduri PHARE nerambursabile pentru construcţia şi amenajarea unor bazine piscicole; în schimbul acestei intervenţii învinuitul i-ar fi solicitat primarului comunei să-i concesioneze bazinele piscicole, pe o perioadă îndelungată şi la un preţ modic, fără organizarea unei licitaţii în acest sens.

            Procurorii anticorupţie monitorizează încă din luna iulie 2003 toate informaţiile şi datele privind activităţi ilicite ale învinuitului NICOLAE MISCHIE. De la acea dată şi până în prezent, procurorii au efectuat constant şi continuu acte de cercetare penală, au audiat mai multe persoane, şi, în conformitate cu dispoziţiile procedurale, au dispus ridicarea silită a unor dosare, documente şi înscrisuri, de la şapte societăţi comerciale în legătură cu modul de adjudecare a unor licitaţii pentru execuţii de lucrări.

            Procurorii Parchetului Naţional Anticorupţie l-au citat pe învinuit în vederea audierii sale pentru ziua de 5 mai 2004, ora 9,00.

            Precizăm faptul că procurorii anticorupţie, au indicii cu privire la comiterea unor fapte penale şi de către alţi funcţionari publici din judeţul Gorj.

            Opinia publică va fi încunoştinţată despre rezultatul cercetărilor

 

 

 

            BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA