increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 septembrie 2010
Nr. 345/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări penale faţă de următorii inculpaţi:
CREMENIŢCHI LILIEANA, avocat stagiar în cadrul Baroului Iaşi în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,
APOPI GHEORGHE, om de afaceri, administrator al S.C. APOPI & BLUMEN S.R.L., HOGAŞ NICOLAE, director la S.C. APOPI & BLUMEN S.R.L. şi DASCĂLU DRAGOŞ IONUŢ, director, şef sector Iaşi în cadrul la S.C. VIAROM CONSTRUCT S.A., în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
La data de 19 februarie 2010, inculpata Cremeniţchi Lilieana a pretins inculpatului Apopi Gheorghe suma de 15.000 de euro pentru a interveni la judecători din cadrul Curţii de Apel Iaşi, în vederea obţinerii unei hotărâri judecătoreşti favorabile într-un dosar civil care viza cele două societăţi comerciale sus menţionate. În aceeaşi zi, inculpata Cremeniţchi Lilieana a primit de la inculpaţii Hogaş Nicolae şi Dascălu Dragoş Ionuţ un avans de 30.000 lei din suma pretinsă, confirmând ulterior inculpatului Apopi Gheorghe primirea banilor.
Celor patru inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 7 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 8 septembrie 2010, Curtea de Apel Iaşi a hotărât, faţă de toţi cei patru inculpaţi, luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara.

Faţă de această decizie, procurorii D.N.A au declarat recurs.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE