DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
04 august 2010
Nr. 309/VIII/3

COMUNICAT

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:


1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

CONSTANTINIDE ANASTASE MARIUS (arestat în altă cauză), PUFLEANU MARILENA, MIHALACHE ALEXANDRU şi BĂRNESCU CONSTANTIN în sarcina cărora s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- tentativă la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi
- uz de fals.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iunie 2009, inculpaţii Constantinide Anastase Marius, Pufleanu Marilena, Mihalache Alexandru şi Bărnescu Constantin, folosind înscrisuri oficiale falsificate pe care le-au prezentat la notar, au încercat să încheie un contract de vânzare-cumpărare a unui teren situat în Bucureşti, în suprafaţă de 3125,17 mp şi cu o valoare de 1.409.869 euro, fără ca proprietarii terenului să aibă cunoştinţă despre această vânzare.
În concret, contractul urma să fie încheiat în formă autentică, vânzători fiind proprietarii terenului reprezentaţi de inculpatul Constantinide Anastase Marius, printr-o procură falsificată, iar cumpărător fiind inculpatul Bărnescu Constantin.
În acest scop, inculpaţii Mihalache Alexandru şi Pufleanu Marilena au prezentat unui notar public din Constanţa mai multe înscrisuri oficiale falsificate, respectiv actele de proprietate asupra terenului respectiv, precum şi o procură specială prin care inculpatul Constantinide Anastase Marius ar fi fost împuternicit de către proprietari să încheie contractul de vânzare-cumpărare în numele lor.
Ca urmare a plângerii formulate de către proprietarul terenului, contractul nu a mai fost încheiat.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.



2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpatului MILA CRISTI ROBERT, asociat unic şi administrator al S.C. „DEMYRA GSM” S.R.L. Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada ianuarie – iulie 2008, inculpatul Mila Cristi – Robert, în calitate de asociat unic şi administrator al S.C. „DEMYRA GSM” S.R.L. Constanţa, a comercializat cereale către mai multe societăţi comerciale din judeţul Constanţa fără să evidenţieze aceste operaţiuni în evidenţa contabilă a societăţii sale.
În această modalitate, inculpatul a creat în dauna bugetului consolidat al statului un prejudiciu în valoare totală de 4.730.920 lei (echivalentul a 1.277.399 euro) reprezentând impozit pe profit şi TVA.
Nu au fost luate măsuri asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului întrucât nu au fost identificate bunuri în proprietatea inculpatului Mila Cristi – Robert.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Constanţa.



3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului TOMESCU GHEORGHE, fermier din comuna Mălureni judeţul Argeş, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de folosire sau prezentare de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, precum şi tentativă la infracţiunea sus menţionată (două fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 15 mai 2007, inculpatul Tomescu Gheorghe a completat cu date inexacte şi incomplete o cerere de plată pentru obţinerea de subvenţii din fonduri europene destinate agricultorilor pentru anul 2007. Datele respective se referau la dreptul de folosinţă efectivă a mai multor păşuni, în suprafaţă totală de 174,30 ha, inculpatul atribuindu-şi, în mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora. În baza acelei declaraţii, inculpatul a obţinut, pe nedrept, fonduri europene nerambursabile în cuantum de 28.130,67 lei. Banii respectivi au fost alocaţi din cele două fonduri destinate agricultorilor din statele membre ale U.E şi anume FEGA (Fondul European de Garantare pentru Agricultură) şi FEADR Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.
De asemenea, în zilele de 9 iunie 2008 şi 14 mai 2009, inculpatul Tomescu Gheorghe, a completat cereri de plată cu date nereale, respectiv inexacte sau incomplete şi a folosit aceste acte în cadrul procedurilor privind plăţile directe pe suprafaţă pentru anii agricoli 2008, respectiv 2009. Datele respective se refereau la dreptul de folosinţă a mai multor păşuni, în suprafaţă totală de 45,00 ha, respectiv 48,84 ha, inculpatul atribuindu-şi, în mod fictiv, calitatea de utilizator al acestora. Scopul urmărit de inculpat era obţinerea, pe nedrept, de fonduri europene nerambursabile pentru agricultură (FEGA), în cuantum de 10.934,04 lei aferente anului 2008, respectiv de 13.682,06 lei aferente anului 2009. Datorită intervenţiei Serviciului Antifraudă din cadrul A.P.I.A, s-a solicitat blocarea plăţilor, recuperarea sumelor necuvenite şi sesizarea organelor judiciare.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecătoriei Curtea de Argeş.


În legătură cu cele trei dosare penale menţionate mai sus, precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 mai 2011
hotărâri definitive din 11 aprilie 2011
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 septembrie 2014