increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 mai 2010
Nr. 171/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul TĂUTU IOAN, inginer senior la o societate internaţională de consultanţă - Sucursala Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În primăvara anului 2009, inculpatul Tăutu Ioan, în calitate de inginer senior la o societate internaţională de consultanţă - Sucursala Bucureşti, a acceptat promisiunea de a-i fi dată suma de 50.000 de euro de către un denunţător şi de alte două persoane în schimbul avizării unor lucrări efectuate precum şi a unor lucrări neefectuate şi pentru a certifica plăţile datorate unei societăţi comerciale de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor desemnase firma de consultanţă să supravegheze efectuarea lucrărilor de construcţie şi să certifice plăţile datorate contractorului în cadrul executării proiectului intitulat “Reabilitare drumuri urbane în staţiunea Balneoclimaterică Sovata” (proiect finanţat din fonduri PHARE), persoanele de la care inculpatul a primit mita fiind reprezentanţii unor societăţi comerciale care au contractat, respectiv subcontractat efectuarea acestor lucrări.
În acest context, în perioada mai 2009 – aprilie 2010, inculpatul Tăutu Ioan a primit de la denunţător şi de la celelalte două persoane, în mai multe tranşe, suma totală de 30.500 euro şi foloase materiale în valoare de 1000 euro.
La data de 11 mai 2010, Tăutu Ioan a fost prin în flagrant de procurorii anticorupţie imediat după ce a primit de la denunţător suma de 4.000 euro, reprezentând o altă tranşă din banii promişi în cursul anului 2009.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar în aceeaşi zi Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Tăutu Ioan pe termen de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICEAlte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 februarie 2011