Pagina de Internet a DNA folosește cookies pentru îmbunătățirea experienței dvs. de navigare pe acest site.  Pentru mai multe detalii puteți naviga aici 
The DNA website uses cookies for enhancing your experience when browsing the website.  For more details, you may find navigate here 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
30 aprilie 2010
Nr. 147/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

SEREA IONICĂ, fost arbitru de fotbal în cadrul Federaţiei Române de Fotbal (F.R.F), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită şi

MARTIŞ MARIUS MARIAN, arbitru de fotbal în cadrul Federaţiei Române de Fotbal, în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 18 martie 2009, inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru de fotbal în cadrul Comisiei centrale a arbitrilor - organism al F.R.F., a primit suma de 21.000 USD de la învinuitul Penescu Gheorghe Cornel, prin intermediul inculpatului Martiş Marius Marian şi al învinuitului Făcăleaţă Liviu Ilie.
Această sumă de bani a fost dată pentru ca inculpatul Serea Ionică, în calitate de arbitru delegat de Federaţia Română de Fotbal să arbitreze partida dintre cluburile Fotbal Club Argeş Piteşti şi Fotbal Club Steaua Bucureşti, disputată la data de 20 martie 2009, să faciliteze ca echipa Fotbal Club Argeş Piteşti să obţină un rezultat favorabil în meciul pe care urma să-l dispute cu echipa Fotbal Club Steaua Bucureşti şi de asemenea, pentru ca jucători din cadrul echipei din Piteşti să nu primească sancţiuni disciplinare („cartonaş galben” sau „cartonaş roşu”) iar astfel de sancţiuni să fie aplicate fotbaliştilor din echipa adversă.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 29 aprilie 2010, procurorii au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ora iar la data de 30 aprilie 2010, Tribunalul Argeş a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Serea Ionică şi Martiş Marius Marian pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE