DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
29 septembrie 2009
Nr. 233/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BOGDAN VASILE SILVIU, în stare de arest preventiv, inspector în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti - Direcţia Generală a Poliţiei Comunitare, Biroul Inspecţii Monumente Istorice, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă;

DEMETRIAN SMARANDA, în stare de arest preventiv, inspector în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti - Direcţia Generală a Poliţiei Comunitare, Serviciul disciplina în construcţii, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă;

MODREANU RADU TIBERIU şi PĂUN TRAIAN, inspectori în cadrul Primăriei Sectorului 1 Bucureşti - Direcţia Generală a Poliţiei Comunitare, Biroul Inspecţii Monumente Istorice, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2008, inculpaţii Bogdan Vasile Silviu, Păun Traian şi Modreanu Radu Tiberiu, în calitate de inspectori în cadrul Direcţiei Generale a Poliţiei Comunitare Sector 1 Bucureşti, au pretins de la doi denunţători (beneficiarii unei lucrări de renovare a unei clădiri monument istoric din Bucureşti) şi la data de 30 septembrie 2008 au primit, cu titlu de mită, suma de 8.000 lei pentru a nu le aplica sancţiuni contravenţionale prevăzute de legislaţia privind disciplina în construcţii.
De asemenea, în perioada 30 septembrie 2008 – 5 august 2009, la diferite intervale de timp, inculpaţii Bogdan Vasile Silviu şi Demetrian Smaranda au pretins şi primit suma de 16.000 euro de la aceeaşi denunţători, susţinând că îşi vor folosi influenţa asupra unor funcţionari din cadrul Primăriei Capitalei şi ai Ministerului Culturii şi Cultelor şi Patrimoniului Naţional pentru a-l ajuta pe proprietarul imobilului renovat să nu întâmpine probleme din partea autorităţilor la efectuarea recepţiei lucrărilor de construcţie.
Suma de 16.000 euro a fost primită de inculpatul Bogdan Vasile Silviu la data de 5 august 2009, acesta fiind prins în flagrant de procurorii anticorupţie.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 05 octombrie 2011