DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
9 februarie 2009
Nr. 15/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

- STĂNESCU IULIAN, administrator al S.C. CONTRUST PROD S.R.L. Răzvad, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de folosire şi prezentare de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene, înşelăciune, uz de fals, instigare la fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;

- NICOLAE TUDOR, inspector control în cadrul Administraţiei Finanţelor Publice Târgovişte, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, complicitate la infracţiunea de folosire şi prezentare de documente false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene şi complicitate la infracţiunea de înşelăciune.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea situaţie de fapt:
La data de 23 aprilie 2004, la solicitarea inculpatului Stănescu Iulian – reprezentant legal al S.C. CONTRUST PROD S.R.L. Răzvad, inculpatul Nicolae Tudor – în calitate de şef al Administraţiei Finanţelor Publice Târgovişte, a completat şi eliberat un certificat de atestare fiscală pentru persoane juridice prin care a atestat, în fals, că societatea respectivă nu înregistra debite restante la bugetul consolidat al statului, deşi, la acel moment, agentul economic figura în evidenţă cu datorii în valoare de 72.167.429 ROL.
La data de 11 mai 2004, inculpatul Stănescu Iulian a prezentat acest certificat de atestare fiscală Agenţiei SAPARD - Biroul Regional pentru Implementarea Programelor SAPARD Târgovişte odată cu cererea de finanţare a Proiectului „Înfiinţare cabană pentru turism piscicol categoria de clasificare 2 flori/10 camere/15 locuri de cazare” comuna Comişani, judeţ Dâmboviţa. Ca urmare, acest proiect a fost declarat eligibil şi a fost încheiat contractul de finanţare nerambursabilă, inculpatul Stănescu Iulian devenind responsabil de proiect.
În cadrul derulării acestui contract, în perioada 19 iulie – 30 august 2004, inculpatul Stănescu Iulian a semnat în calitate de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor şi, ulterior, a prezentat Autorităţii Contractante procesele-verbale de adjudecare a ofertelor privind achiziţii serviciu proiectare, dirigenţie de şantier, achiziţii de bunuri şi de lucrări, faptă ce a avut ca rezultat obţinerea finanţării nerambursabile. Toate aceste acte aveau un conţinut nereal referitor la întrunirea comisiei de evaluare a ofertelor şi stabilirea societăţilor câştigătoare.
Prejudiciul cauzat Autorităţii Contractante este în sumă de 320.595,98 lei (87.000 euro).
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au dispus măsura sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile aparţinând inculpatului Stănescu Iulian.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Judecătoria Târgovişte.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE