DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 358 din 18.05.2022, Curtea de Apel Brașov a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul UNGUREANU BOGDAN ANDREI, la data faptei reprezentant al unei societăți comerciale, la o pedeapsă de 5 ani și 9 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de participație improprie la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Condamnă pe inculpatul ZABAVSCHI VIOREL, la data faptei inspector în cadrul Inspectoratului Județean în Construcții Neamț, la o pedeapsă de 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de fals intelectual.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Zabavschi Viorel, va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Piatra Neamț, jud. Neamț sau în cadrul D.G.A.S.P.C. Neamț, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Obligă pe inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei să plătească părții civile, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.), suma de 660.224,95 lei, reprezentând daune materiale, sumă ce se va actualiza la data plății efective prin calcularea accesoriilor prevăzute de Codul de procedură fiscală, respectiv dobânzi și penalități de întârziere.
Obligă pe fiecare dintre cei doi inculpați la plata sumei de 1.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă inculpatul Ungureanu Bogdan Andrei la plata către stat a sumei de 500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate pentru soluționarea apelului declarat de acesta

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău la data de 10 mai 2019, vezi comunicatul nr. 482/VIII/3 din data de 05 iunie 2019 (comunicatul nr. 2).



Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 400 din 26.04.2023 Curtea de Apel Bacău a admis contestația în anulare formulată de contestatorul ZABAVSCHI VIOREL și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestuia, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Înlătură din sentința apelată dispoziția privind obligarea inculpatului Zabavschi Viorel la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat la fond, acestea urmând a rămâne în sarcina statului.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 05 iunie 2019