DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 566/A din 12.05.2022, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, la data faptei primarul Sectorului 4 București, la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit.

Condamnă pe inculpații RADU ANTONINA și MATEI GEORGE PETRICĂ, la data faptelor ofițeri-inspectori de prevenire cu gradul de căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București – Ilfov, la câte o pedeapsă de 8 ani și 8 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și de ocupa o funcție în cadrul IGSU și unitățile subordonate, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și uzurpare a funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Dispune achitarea inculpatelor IOFCIU AURELIA, GANEA LUMINIȚA LARISA și MOȚOC SANDRA RAMONA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.

Obligă pe inculpatul Popescu Cristian Victor Piedone la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat și pe inculpații Radu Antonina și Matei George Petrică la plata sumei de 15.000 lei fiecare cu același titlu.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a corupției și Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari la datele de 05 mai 2016 (vezi comunicatul nr. 622/VIII/3 din data de 05 mai 2016) și 28 octombrie 2016 (vezi comunicatul nr. 1326/VIII/3 din data de 28 octombrie 2016).

Facem precizarea că, ulterior trimiterii spre judecare a celor două dosare penale, instanța a dispus reunirea celor două dosare trimise de D.N.A. - Secția de combatere a corupției și D.N.A. - Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari cu dosarul trimis spre judecare de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (prin care au fost deferiți justiției patronii clubului Colectiv, patronul și angajații firmei de artificii, etc.).
Prin aceeași decizie penală, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea următoarelor persoane din dosarul instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție:
- cei trei patroni ai clubului Colectiv la pedepse cuprinse între 11 ani și 8 luni închisoare și 6 ani și 4 luni închisoare;
- cei doi pirotehniști la câte o pedeapsă de 6 ani și 10 luni închisoare;
- administratorul firmei de artificii la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Totodată, instanța a dispus ca cei trei patroni ai clubului Colectiv să achite despăgubiri de 36 de milioane de euro victimelor de la Colectiv, în solidar cu cei doi pirotehniști, cu societățile comerciale condamnate și cu U.A.T. Sector 4 și ISU București-Ilfov.



Actualizare (06.07.2023):

Prin decizia penală nr. 790 din 21.06.2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație și a dispus achitarea inculpatului POPESCU CRISTIAN VICTOR PIEDONE, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
Respinge, ca nefondate, recursurile în casație formulate de inculpații Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niță Cristian Mihai și Radu Antonina împotriva deciziei penale nr. 566/A din data de 12.05.2022, pronunțată de Curtea de Apel București.
Obligă recurenții inculpați Matei George Petrică, Anastasescu George Alin, Niță Cristian Mihai și Radu Antonina la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Înlătură dispoziția privind obligarea inculpatului Popescu Cristian Victor Piedone la plata cheltuielilor judiciare către stat.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 05 mai 2016
comunicate de presă din 28 octombrie 2016