DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 3 din 06.01.2022, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul TEODORESCU IOAN, la data faptei funcționar cu atribuții de control în cadrul Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc - Serviciul Teritorial Nord-Est Suceava la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul CALISTRU COSTEL, administrator al SC Panayotiss SRL la o pedeapsă de un an, o lună și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul DĂNUȚĂ ȘTEFAN VIOREL, administrator în fapt al SC DV Consulting SRL Botoșani și SC Trans Expres SRL Botoșani la o pedeapsă de 2 ani, 5 luni și 10 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită (3 infracțiuni) și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul SPIRIDON SILVIU, administrator al SC Marsesi SRL la o pedeapsă de un an închisoare și plata unei amenzi penale în cuantum de 10.000 de lei cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, pentru săvârșirea infracțiunilor de dare de mită în formă continuată și desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc în formă continuată.

Condamnă pe inculpatul BĂLĂUCĂ CLAUDIU, reprezentant convențional al SC Trans Expres SRL Botoșani la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Condamnă pe inculpatele SC TRANS EXPRES SRL și SC DV CONSULTING SRL la câte o pedeapsă principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 100.000 lei, reprezentând echivalentul a 200 zile amendă și pedeapsa complementară a dizolvării persoanelor juridice pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc în formă continuată.

Condamnă pe inculpatele SC PANAYOTISS SRL și SC MARSESI SRL la câte o pedeapsă principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 60.000 lei, reprezentând echivalentul a 150 zile amendă și pedeapsa complementară a dizolvării persoanelor juridice pentru săvârșirea infracțiunii de desfășurare fără licență sau autorizație a oricăreia dintre activitățile din domeniul jocurilor de noroc în formă continuată.

În cazul inculpaților Calistru Costel, Spiridon Silviu și Bălăucă Claudiu, instanța a ținut cont la stabilirea pedepsei, de prevederile articolului privind acordul de recunoaștere a vinovăției, potrivit căruia, în caz de condamnare sau amânare a aplicării pedepsei, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime, iar în cazul pedepsei amenzii, cu o pătrime.

Dispune achitarea inculpaților BUDEANU PÂNZARIU DRAGOȘ CONSTANTIN, STĂRICĂ IONUȚ și STĂRICĂ AURA, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Teodorescu Ioan, Calistru Costel, Dănuță Ștefan Viorel și Spiridon Silviu, vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, primii trei în cadrul Primăriei municipiului Botoșani sau în cadrul Muzeului Județean Botoșani, iar ultimul în cadrul Primăriei municipiului Piatra Neamț sau în cadrul Muzeului Județean Neamț.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul Bălăucă Claudiu va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, trei în cadrul Bibliotecii Județene „Mihai Eminescu” Botoșani sau în cadrul Muzeului Județean Botoșani. Constată că inculpatul Bălăucă Claudiu a executat obligația de a presta muncă neremunerată în folosul comunității o perioadă de 60 de zile în cadrul Muzeului Județean Botoșani, în perioada 28.06.2017 – 08.01.2019.
Confiscă de la inculpatul Teodorescu Ioan sumele obținute prin infracțiunea de luare de mită, respectiv 23.600 lei și 3.050 euro.
Dispune desființarea, prin anularea în totalitate, a înscrisului sub semnătură privată falsificat de către inculpatul Bălăucă Claudiu, respectiv a contractului de închiriere antedatat, purtând data de 23.06.2014, pe care l-a folosit la Oficiul Național al Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Botoșani.
Dispune confiscarea celor 149 aparate de joc exploatate nelegal de către societățile comerciale.
Obligă pe inculpatul Calistru Costel, în solidar cu inculpata SC Panayotiss SRL Botoșani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași – prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei, reprezentând taxa de licență de 20.000 euro, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate și taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plății, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă pe inculpatul Dănuță Ștefan Viorel, în solidar cu inculpata SC DV Consulting SRL Botoșani, la plata către partea civilă. M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași – prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava a sumei de 1.596.166,6 lei reprezentând taxa de licență de 20.000 euro, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 114 aparate și taxa de viciu de 400 euro x 114 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plății, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă pe inculpatul Dănuță Ștefan Viorel, în solidar cu inculpata SC Trans Expres SRL Botoșani, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași – prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava a sumei de 365.971,9 lei reprezentând taxa de licență de 20.000 euro, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 21 aparate și taxa de viciu de 400 euro x 21 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plății, cu titlu de despăgubiri civile.
Obligă pe inculpatul Spiridon Silviu, în solidar cu inculpata SC Marsesi SRL Neamț, la plata către partea civilă M.F.P. – A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași – prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Suceava a sumei de 180.781,3 lei reprezentând taxa de licență de 20.000 euro, taxa aferentă autorizației de exploatare a jocurilor de noroc de 2.600 euro x 7 aparate și taxa de viciu de 400 euro x 7 aparate, la care se adaugă accesoriile fiscale aferente, calculate începând cu data de 14.11.2015, până la data plății, cu titlu de despăgubiri civile.
Dispune confiscarea de la inculpata SC Trans Expres SRL Botoșani a următoarelor sume de bani provenite din exploatarea aparatelor de joc în mod nelegal: suma de 5 lei, suma de 10 lei, suma de 15 lei, suma de 2.502 lei, suma de 51 lei, suma de 1.647 lei, suma de 10 lei, suma de 45 lei, suma de 15 lei, suma de 20 lei, suma de 3.169 lei și suma de 1.380 lei.
Dispune confiscarea de la inculpata SC DV Consulting SRL Botoșani a următoarelor sume de bani provenite din exploatarea aparatelor de joc în mod nelegal: suma de1.075 lei, suma de 30 lei, suma de 5 lei, suma de 10 lei, suma de 3.469 lei, suma de 730 lei, suma de 20 lei, suma de 5 lei, suma de 575 lei, suma de 510 lei, suma de 15 lei, suma de 75 lei, suma de 15 lei, suma de 15 lei, suma de 15 lei, suma de 3.480 lei, suma de 2.315 lei, suma de 40 lei, , suma de 3.161 lei, suma de 50 lei, suma de 30 lei, suma de 2.985 lei, suma de 396 lei, suma de 15 lei, suma de 30 lei, suma de 10 lei, suma de 15.080 lei, suma de 10 lei, suma de 1.000 lei, suma de 20 lei, suma de 1 170 lei, suma de 2.138 lei, suma de 10 lei, suma de 10 lei, suma de 1.500 lei, suma de 25 lei, suma de 95 lei, suma de 2.460 lei, suma de 14.030 lei, suma de 5.290 lei și suma de 618 lei.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Calistru Costel, Dănuță Ștefan Viorel, Spiridon Silviu și Bălăucă Claudiu la plata sumei de 2.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe fiecare dintre inculpații SC Trans Expres SRL Botoșani și SC DV Consulting SRL Botoșani la plata sumei de 21.000 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava la data de 02 februarie 2016, vezi comunicat nr. 98/VIII/3 din 04 februarie 2016.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 februarie 2016