DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 309/A din 15.12.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:

Condamnă pe inculpatul ZAPODEANU IOAN la o pedeapsă de 4 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit și spălare de bani, în formă continuată.

Condamnă pe inculpata ROMAN GINETA, la data faptei director general al unei societăți comerciale la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Condamnă pe inculpata POPA MARIANA, la data faptei registrator la O.C.P.I. IAȘI la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Condamnă pe inculpatul DRÎMBĂ LUCIAN, la data faptei consilier juridic la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Pe parcursul termenului de supraveghere, Roman Gineta, Drîmbă Lucian și Popa Mariana vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 zile la una din cele două instituții publice, respectiv Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Consiliul Local Iași – Direcția de Asistență Comunitară, cu sectoarele din subordine, ce va fi stabilită de Serviciul de Probațiune din cadrul Tribunalului Iași în funcție de posibilitățile concrete de executare existente la nivelul serviciului și la nivelul instituțiilor din comunitate, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.
Obligă, în solidar, pe inculpații Popa Mariana, Roman Gineta, Drîmbă Lucian și Zapodeanu Ioan, la plata către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală – D.G.R.F.P. Iași – A.J.F.P. Iași a sumei de 884.970,25 lei, la care se adaugă dobânda legală, până la data plății efective a debitului.
Respinge acțiunea civilă exercitată de partea civilă Consiliul Județean Iași, ca nefondată.
Obligă, în solidar, pe inculpații Popa Mariana, Roman Gineta, Drîmbă Lucian și Zapodeanu Ioan, la plata sumei de 100.000 de lei, către partea civilă B.P.D., cu titlu de daune morale.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Roman Gineta, Drîmbă Lucian, Zapodeanu Ioan și Popa Mariana la plata sumei de câte 3.513 lei către partea civilă B.P.D.
Obligă pe cei patru inculpați să plătească fiecare câte 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 15 iunie 2017, vezi comunicat nr. 662/VIII/3 din 30 iunie 2017.



Actualizare (13.03.2023):

Prin decizia penală nr. 55/A din 07.02.2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a admis contestația în anulare formulată de contestatarii POPA MARIANA și ZAPODEANU IOAN și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acestora, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 30 iunie 2017