DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.127/10 februarie 2005

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Serviciului Teritorial Oradea şi ai Biroului Satu Mare  din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie au dispus, la data de 9 februarie 2005, punerea în mişcare acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore faţă de inculpatul ŢUŢURAŞ VASILE – COSMIN, funcţionar în cadrul Primăriei Satu Mare - sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare de bani.

            Anchetatorii au reţinut faptul că, în cursul lunii decembrie 2004, inculpatul a pretins suma de 50.000 euro - din care a primit efectiv 40.000 euro - de la administratorul unei societăţi comerciale, căruia i-a promis că poate interveni pe lângă unii magistraţi–procurori pentru a obţine soluţionarea favorabilă a unui dosar penal având ca obiect infracţiunile  de evaziune fiscală  şi spălare de bani.

De asemenea, inculpatul a afirmat că îşi poate trafica influenţa şi asupra unor funcţionari din cadrul Gărzii Financiare şi Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, în sensul obţinerii de la aceştia a unor rapoarte financiare favorabile în dosarul penal respectiv.

Din suma de  40.000 de euro  primită efectiv cu titlu de mită, inculpatul a constituit  două depozite bancare, o parte din bani folosindu-i pentru diverse achiziţii de bunuri şi plata unor servicii.

De menţionat că, potrivit Legii 656/2002, art.23 lit. c, coroborat cu art. 17 lit. e din Legea 78/2000, dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei fapte penale constituie infracţiunea de spălare de bani şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani. Totodată, infracţiunea de trafic de influenţă se pedepseşte, conform art.257 din Codul de procedură penală, raportat la art. 6 din Legea 78/2000, cu închisoare de la 2 la 10 ani.

În cauză, procurorii anticorupţie au dispus luarea măsurilor asiguratorii, solicitând blocarea conturilor bancare deschise  de inculpat pentru constituirea depozitelor la două bănci comerciale.

Cercetările continuă pentru stabilirea întregii situaţii de fapt şi a tuturor persoanelor implicate.

Inculpatul urmează a fi prezentat astăzi instanţei de judecată cu propunerea luării măsurii arestării preventive pentru 29 de zile.

           

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA