DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1232 din 07.10.2021, Curtea de Apel Craiova a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpatul DUNĂRINȚU IONEL RAFAEL, la data faptelor primar al orașului Baia de Aramă, județul Mehedinți la o pedeapsă de 4 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și complicitate la fals intelectual, ambele în formă continuată.
2. Condamnă pe inculpații SURDILĂ EUGEN și IOVICI CORNELIA, la data faptei funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader și Investiții Non - Agricole la câte o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate de natura celei de care s-a folosit (respectiv expert), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
3. Condamnă pe inculpații COIFAN CĂTĂLIN VIRGIL, ȘTEANȚĂ DUMITRU COSMIN și BREAZĂ ILEANA, la data faptelor funcționari în cadrul Centrului Regional și Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 4 SV Oltenia, Serviciul Leader și Investiții Non - Agricole, la câte o pedeapsă de 2 ani și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit (respectiv expert), pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals intelectual.
Dispune achitarea inculpatei ȘERDIN ADELINA pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, întrucât faptele nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Coifan Cătălin Virgil, Șteanță Dumitru Cosmin și Brează Ileana, vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 70 de zile, în cadrul Primăriei Drobeta Turnu Severin sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Mehedinți.
Constată recuperat prejudiciul în sumă de 172.931,80 lei, cauzat de inculpata Dunărințu Mihaela părții civile Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.
Dispune desființarea înscrisurilor constatate ca fiind false.
Obligă pe inculpații Dunărințu Ionel Rafael, Coifan Cătălin Virgil, Șteanță Dumitru Cosmin, Brează Ileana, Surdilă Eugen și Iovici Cornelia să plătească fiecare câte 7.500 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

DEFINITIVĂ

Anterior, prin decizia penală nr. 1419 din 25.09.2017, Curtea de Apel Craiova a hotărât condamnarea inculpatei DUNĂRINȚU MIHAELA, la data faptelor director al Liceului Tehnologic Constantin Brâncoveanu din Orașul Baia de Aramă, județul Mehedinți, la o pedeapsă de un an, 6 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și 4 infracțiuni de fals în declarații (link comunicat condamnare).
Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 09 decembrie 2015, vezi comunicat nr. 2/VIII/3 din 04 ianuarie 2016 (comunicatul nr. 1).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 04 ianuarie 2016