DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 noiembrie 2008
Nr. 303/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpatul Pop Virgil, fost consilier judeţean în cadrul consiliului judeţean Cluj (în prezent consilier local în cadrul Consiliului Local Turda), în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea trafic de influenţă, în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada decembrie 2007- februarie 2008, în calitatea pe care o avea la acea dată de consilier judeţean, inculpatul Pop Virgil a pretins suma totală de 80.000 euro din are a primit 130.000 lei şi 30.000 de euro de la un denunţător, pentru ca, prin influenţa pe care o avea asupra persoanelor cu funcţii de conducere din SC Electrica SA Bucureşti şi Transilvania Nord, precum şi asupra preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, să determine încheierea unor contracte de execuţie de lucrări de instalaţii electrice în favoarea societăţii administrate de denunţător.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 17 noiembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 18 noiembrie 2008, Tribunalul Cluj a admis propunerea de arestare preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE