DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 13 noiembrie 2008
Nr. 295/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul BALÂC GHEORGHE, administrator al unei societăţi comerciale din Galaţi, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat că în perioada 15 septembrie – 12 noiembrie 2008, inculpatul Balâc Gheorghe i-a promis persoanei denunţătoare, grefier la Tribunalul Galaţi, suma de 650.000 RON pentru ca în schimb, denunţătorul să îl determine pe un judecător de la aceeaşi instanţă să pronunţe o hotărâre judecătorească favorabilă inculpatului, într-o cauză comercială. Din aceşti bani, judecătorul urma să primească 500.000 RON şi grefierul 150.000 RON.
La data de 12 noiembrie 2008, inculpatul Balâc Gheorghe a fost prins în flagrant delict de către procurorii anticorupţie în timp ce i-a înmânat persoanei denunţătoare suma de 1.000 RON în scopul menţionat mai sus.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală iar la data de 12 noiembrie 2008, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore. La data de 13 noiembrie 2008, Judecătoria Galaţi a respins propunerea de arestare preventivă a inculpatului. Procurorii au declarat recurs împotriva deciziei instanţei.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE