DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 06 octombrie 2008
Nr. 253/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus trimiterea în judecată a 13 inculpaţi în legătură cu atribuirea ilegală a unui contract de achiziţii publice privind promovarea ofertei turistice româneşti în străinătate, prejudiciul cauzat bugetului de stat ridicându-se la circa 1,5 milioane euro. Astfel, au fost trimişi în judecată următorii inculpaţi:
SIMA LIVIA – fosta vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism (A.N.T);
DRAGU MIHAI – fost consilier personal al fostului ministru al transporturilor Construcţiilor şi Turismului;
IORDĂNESCU TRAIAN – fost director general adjunct al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din cadrul A.N.T.;
PAUL ELENA-SORINA – director adjunct al Direcţiei Juridice, Autorizare şi Control din cadrul fostei A.N.T;
CHIRIAC ALEXANDRA CRINA – consilier superior;
VLĂDOIU ILEANA – referent economic;
ORTOPELEA LUMINIŢA NICOLETA – consilier superior;
PUŞCOI MIRELA – consilier superior;
BURTAN CRISTIAN – consilier superior,
în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave;

MOTORGA CRISTINA MILI – fost director general al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din cadrul A.N.T., în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave;
SAMSON DUMITRU – director economic şi asociat la SC SM ART ADVERTISING GRUP SRL, în sarcina căruia s-au reţinut complicitate la fals intelectual şi complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave, ambele în forma participaţiei improprii;
STĂNILOAIE ILIE TRAIAN şi GHIŢULESCU COSMIN DUMITRU, observatori la Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de fals intelectual şi nedenunţarea unor infracţiuni.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 30 noiembrie 2006, comisia de evaluare a ofertelor de achiziţie publică constituită la nivelul A.N.T. (autoritatea contractantă) şi formată din inculpaţii Iordănescu Traian - preşedinte, Dragu Mihai, Ortopelea Luminiţa Nicoleta, Burtan Cristian şi Vlădoiu Ileana - membri, a desfăşurat procedura de licitaţie publică iniţiată în vederea atribuirii contractului de servicii având ca obiect realizarea "Campaniei de media pe plan internaţional", cu o valoare de 1,5 milioane euro. Licitaţia avea ca obiect achiziţionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice româneşti, cât şi a cinci machete de banner, care să aibă acelaşi specific.
După evaluarea ofertelor depuse de trei firme, comisia a declarat câştigătoare oferta S.C. "S.M. ART ADVERTISING GROUP S.R.L". Comisia de evaluare a fost constituită cu încălcarea prevederilor legale, iar firma a fost declarată câştigătoare în mod nelegal (cu încălcarea principiului tratamentului egal).
La aceeaşi dată, comisia de evaluare a întocmit un proces verbal de licitaţie în care s-au consemnat date nereale cu privire la legalitatea constituirii comisiei, iar inculpata Sima Livia a aprobat raportul procedurii de licitaţie.
Cu toate acestea, la data de 21 decembrie 2006, inculpata Motorga Cristina Mili, în calitate de director general al Direcţiei Generale de Promovare şi Relaţii Internaţionale din cadrul A.N.T., a aprobat plata către S.C. S.M. ART ADVERTISING S.R.L. a sumei de 1.607.010,15 RON (echivalentul a 475.432,72 euro), sumă care reprezintă o primă tranşă din valoarea contractului.
De asemenea, la data de 27 decembrie 2006, inculpaţii Iordănescu Traian, Vlădoiu Ileana, Chiriac Alexandra Crina, Puşcoi Mirela şi Paul Elena Sorina, în calitate de membri ai comisiei de recepţie, ajutaţi de inculpatul Samson Dumitru, director economic şi asociat la SC SM ART ADVERTISING GRUP SRL, au întocmit în fals procesul verbal de predare-primire, în care s-a consemnat în mod nereal că au fost recepţionate clipurile publicitare şi machetele de banner. Actul fals a fost folosit de inculpata Motorga Cristina Mili, în aceeaşi zi, pentru plata către SC SM ART ADVERTISING GRUP SRL a celei de-a doua tranşe a preţului contractului, în cuantum de 3.749.690,85 RON (echivalentul a 1.112.965,14 euro).
La data de 4 ianuarie 2007, inculpaţii Stăniloaie Ilie Traian şi Ghiţulescu Cosmin Dumitru, în calitate de observatori la Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, după verificarea procedurii de licitaţie, au redactat un raport de activitate în care au consemnat date nereale cu privire la constituirea comisiei de licitaţie, omiţând să constate nulitatea întregii proceduri de licitaţie.
La aproximativ două luni după data efectuării plăţii, reprezentanţii SC SM ART ADVERTISING GRUP SRL au predat A.N.T, cu nerespectarea procedurilor legale, cinci clipuri publicitare cu tema „Ţara de basm", în care personajul principal era Dracula. Clipurile, care au costat aproximativ 200.000 euro, au fost apreciate ca necorespunzătoare calitativ de către director general Motorga Cristina Lili, motiv pentru care s-a dispus refacerea acestora.
Prejudiciul total cauzat în dauna A.N.T. se ridică la suma de 5.356.701 RON (echivalentul a 1.594.256,25 euro). Pentru recuperarea prejudiciului a fost instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor.

Precizăm că în aprilie 2007, A.N.T. a fost reorganizată ca parte a Ministerului pentru întreprinderi mici şi mijlocii, comerţ, turism şi profesii liberale, funcţionarii A.N.T. fiind preluaţi de instituţia nou formată.

Dosarul a fost înaintat spre judecare Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 22 decembrie 2014