DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 iunie 2007
Nr. 153 /VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată în stare de arest a inculpatului JUNCU DORIN, subcomisar poliţie în cadrul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă - Serviciul Independent de Informaţii şi Protecţie Internă Prahova pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii care nu sunt destinate publicităţii, ambele în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:
- MATEI PAUL COSTICĂ, cu antecedente penale, pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită
- DINU GHEORGHE, cu antecedente penale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită
- LUCA LAURENŢIU, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită
Din probele administrate a reieşit că, în perioada 2005 - 2006, inculpatul Juncu Dorin, în calitatea sa de subcomisar de poliţie, a pretins, în patru rânduri, sume cuprinse între 5.000 şi 30.000 euro şi a primit, cu complicitatea inculpaţilor Dinu Gheorghe, Matei Paul Costică şi Luca Laurenţiu suma de 25.000 euro, 5.000 euro, 3.000 euro şi respectiv 900 RON de la mai mulţi denunţători pentru a nu-şi îndeplini îndatoririle de serviciu, respectiv de a nu întocmi note informative referitoare la posibilele activităţi infracţionale despre care a luat cunoştinţă.
Din probatoriu a mai rezultat că, în aceeaşi perioadă, inculpatul Juncu Dorin a prezentat unor persoane denunţătoare înscrisuri conţinând informaţii care nu erau destinate publicităţii, obţinute prin accesarea bazelor de date informatizate ale Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, respectiv ale Centrului Naţional de Administrare a Bazelor de Date şi Evidenţa Persoanelor, Direcţia Regim Permise şi Înmatriculare a Vehiculelor, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. Datele respective se refereau la traficul de frontieră, intrări/ieşiri ale unor persoane în/din România, existenţa unor consemne la frontieră a unor persoane, înmatriculări şi permise auto.
Activităţile infracţionale ale inculpaţilor s-au desfăşurat pe fondul unor relaţii mai vechi ale ofiţerului de poliţie Juncu Dorin cu inculpaţii Dinu Gheorghe şi Luca Laurenţiu, pe care i-a cunoscut în virtutea atribuţiilor de serviciu, aceştia fiind cercetaţi de poliţie pentru săvârşirea unor fapte penale.
În prezenta cauză, cei trei ofereau ofiţerului de poliţie date privind posibile infracţiuni de crimă organizată săvârşite de rude ale acestora sau de persoane din anturajul lor, de la care, în baza acestor informaţii, încercau să obţină foloase necuvenite. Cei trei complici inculpaţi îi convingeau apoi pe cei vizaţi că singura soluţie pentru rezolvarea problemelor judiciare pe care le-ar fi avut consta în oferirea unor sume de bani ofiţerului de poliţie. La rândul său, inculpatul Juncu Dorin urma să le prezinte celor vizaţi de eventuale verificări înscrisurile obţinute prin accesarea bazelor de date informatizate şi, în schimbul unor sume de bani, să le garanteze stoparea verificărilor specifice, în lucrări vizând fapte de criminalitate organizată.
La cererea procurorilor, în data de 24 mai 2007, Tribunalul Bucureşti a decis arestarea până la data de 21 iunie a inculpatului Juncu Dorin. Împotriva celorlalţi trei inculpaţi, procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara până la data de 21 iunie 2007, cu obligaţia de a se prezenta zilnic la secţia de poliţie arondată domiciliului şi de a nu-şi schimba locuinţa fără încunoştinţarea organelor de urmărire penală.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Prahova.

Dosarul s-a constituit ca urmare a informaţiilor furnizate în cursul anului 2006 de către Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul MIRA şi cu sprijinul direct al ofiţerilor de la această structură.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE