DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ

Nr.  529 / 9 noiembrie 2004

                       

 

 

C O M U N I C A T

 

 

            Procurorii Serviciului Teritorial Bacău din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului CATANĂ CONSTANTIN CRISTIAN – judecător la Judecătoria Piatra Neamţ - sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

            Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul a pretins suma de 700 euro, primind efectiv 500 euro, de la o persoană – administrator al unei societăţi comerciale - căreia i-a promis o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era judecată pentru infracţiunile de ameninţare şi calomnie.

            Procurorii au stabilit că, pe data de 15 octombrie 2004, judecătorul CATANĂ CONSTANTIN CRISTIAN a abordat-o pe avocata denunţătorului, comunicându-i că ar vrea să vorbească cu clientul acesteia. Ulterior, judecătorul s-a întâlnit cu denunţătorul la un restaurant din Piatra Neamţ şi i-a dat de înţeles că în dosarul pe care îl avea spre judecată soluţia poate fi „şi bună şi rea”, iar pentru „a fi bine” trebuia să primească 700 de euro, scriind acest lucru pe un şerveţel din hârtie.

Ulterior, însă, denunţătorul a formulat plângere la Parchetul Naţional Anticorupţie, iar magistratul a fost prins în flagrant la data de 18 octombrie 2004, în timp ce primea, cu titlu de mită, suma de 500 de euro. Pentru aceste motive, CATANĂ CONSTANTIN  CRISTIAN a fost reţinut pentru 24 de ore, iar a doua zi, Curtea de Apel Bacău a dispus arestarea sa preventivă pentru 25 de zile.

Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a încercat să convingă procurorii că suma găsită asupra sa în ziua organizării flagrantului provenea dintr-un împrumut, aspect contrazis însă de întregul material de urmărire penală administrat în cauză (declaraţiile unor martori, confruntări, înregistrări ale unor convorbiri telefonice autorizate de instanţa de judecată, toate cu respectarea drepturilor şi garanţiilor procesuale).

Trebuie precizat şi faptul că procurorii anticorupţie au o serie de informaţii cu privire şi la alte fapte de corupţie în sarcina judecătorului, pentru care s-au disjuns cercetările într-un dosar distinct.

Prezenta cauză a fost trimis spre competentă soluţionare la Curtea de Apel Bacău.

Parchetul Naţional Anticorupţie reafirmă intenţia de a declara toleranţă zero faţă de toate faptele de corupţie comise de persoane ce au ca sarcină de serviciu asigurarea legalităţii şi înfăptuirea actului de justiţie.

Procurorii instrumentează în acest moment 29 de dosare penale privind implicarea unor magistraţi în fapte de corupţie, dosare ce urmează a fi soluţionate în perioada imediat următoare.

Opinia publică  va fi încunoştinţată asupra rezultatelor cercetărilor.

 

 

 

BIROUL PENTRU RELAŢII CU PRESA