DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 februarie 2012
Nr. 101/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

BĂLĂŞESCU MAXIMILIAN ION, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită,

ENE CRISTIAN MARIAN şi SIMIRIANU MARIAN în sarcina cărora s-au reţinut următoarele:
- complicitate la infracţiunea de luare de mită şi
- infracţiunea de asociere pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2012, inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion, în calitate de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov, cu ajutorul inculpaţilor Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian, a pretins de la un denunţător, cu titlu de mită, un folos reprezentând o sumă de bani care, iniţial, nu a fost particularizată, urmând ca Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian să stabilească cu denunţătorul suma exactă. Denunţătorul avea calitatea de învinuit într-un dosar penal aflat în instrumentarea inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, fiind cercetat pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian i-au comunicat denunţătorului că suma pe care trebuie să o dea este de 300.000 de euro, în două tranşe, de 100.000 de euro şi 200.000 de euro.
Din probele administrate a rezultat că, din aceşti bani, inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion îi reveneau 50.000 de euro.
Banii au fost pretinşi pentru ca inculpatul Bălăşescu Maximilian Ion să dispună ridicarea măsurilor asigurătorii luate faţă de denunţător, pentru a disjunge cauza cu privire la acesta şi să formeze un dosar separat, în care, ulterior, să adopte soluţia de scoatere de sub urmărire penală.
La data de 31 ianuarie 2012, Ene Cristian Marian a primit de la denunţător, în numele inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, sumele de 90.000 lei şi 80.000 euro (reprezentând echivalentul a aproximativ 100.000 euro), ca primă tranşă a sumei totale pretinse, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

Având în vedere calitatea de magistrat a inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, la data de 1 februarie 2012, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat măsura reţinerii pentru 24 de ore şi măsura arestării preventive. Ca urmare, în aceeaşi zi, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Bălăşescu Maximilian Ion, precum şi a inculpaţilor Ene Cristian Marian şi Simirianu Marian (comunicatul nr. 45/VIII/3 din data de 1 februarie 2012).

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul Serviciului Român de Informaţii.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE



Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 17 iunie 2013