DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
23 iunie 2011
Nr. 423/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

GHEORGHIŢĂ VIOREL, director executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi (D.S.V.S.A.), în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită,
- luare de mită,
- două infracţiuni de şantaj,
- abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată şi
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial;

DUMITRU NECULAI, reprezentant legal al SC Top Meat Food SRL Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- dare de mită,
- complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată şi
- falsificare de alimente sau alte produse.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii ianuarie 2008, inculpatul Gheorghiţă Viorel, în calitate de director executiv al D.S.V.S.A. Galaţi, a dat mai multe produse alimentare unor inspectori din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) Bucureşti pentru ca aceştia să nu consemneze într-un act de control faptul că inculpatul Gheorghiţă Viorel nu remediase deficienţele constatate de către Departamentul de Control din cadrul Guvernului României la D.S.V.S.A. Galaţi.
În cursul anului 2011, Gheorghiţă Viorel, uzând de prerogativele funcţiei sale, a cerut unor funcţionari cu atribuţii de control din subordinea sa să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu şi să protejeze activitatea unor comercianţi şi producători de produse alimentare din Galaţi. În concret, inculpatul le-a cerut inspectorilor să nu constate contravenţiile sau infracţiunile prevăzute în legislaţia privind siguranţa alimentelor raportat la neregulile constatate cu ocazia controalelor de specialitate şi, ca urmare, nu au fost aplicate amenzi între 2.000 şi 40.000 lei şi nu a fost suspendată activitatea unor societăţi comerciale.
În acest context, în cursul lunii aprilie 2011, şeful D.S.V.S.A. Galaţi Gheorghiţă Viorel i-a pretins lui Dumitru Neculai, administratorul SC Top Meat Food SRL Galaţi, mai multe produse alimentare pentru terţe persoane, astfel ca inspectorii din subordinea sa să nu sancţioneze contravenţional magazinele aparţinând SC Top Meat Food SRL Galaţi. Fiind astfel protejat, Dumitru Neculai s-a implicat în activităţi de producere şi comercializare a unor produse alimentare dăunătoare sănătăţii consumatorilor.
În plus, în cursul lunii martie 2009, inculpatul Gheorghiţă Viorel i-a cerut unei persoane din subordinea sa să facă toate demersurile pentru a scoate un imobil din evidenţele contabile ale D.S.V.S.A. Galaţi cu încălcarea prevederilor legale referitoare la proprietatea publică. Prin acest act, inculpatul urmărea să creeze aparenţa de legalitate a faptului că imobilul respectiv fusese vândut în mod ilegal către firma soţiei sale şi, pentru a o constrânge pe subordonata sa să întocmească actul solicitat, Gheorghiţă Viorel a ameninţat-o că o va concedia. De altfel, pentru că nu a dat curs cererii sale, inculpatul a schimbat-o din funcţie şi a numit-o într-un post total necorespunzător pregătirii profesionale. Ulterior, în mod ilegal, Gheorghiţă Viorel a scos imobilul din evidenţele D.S.V.S.A. Galaţi prin dispoziţie proprie.
În cursul lunii februarie 2011, inculpatul Gheorghiţă Viorel a constrâns-o pe una dintre angajatele sale să formuleze o cerere de demisie ameninţând-o că, în caz contrar, îi acordă calificativul nesatisfăcător ce are drept consecinţă concedierea. Inculpatul i-a precizat subordonatei sale că cererea îşi va produce efectele doar dacă aceasta nu va respecta întocmai dispoziţiile date de Gheorghiţă Viorel în sensul dorit de acesta.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 22 iunie 2011, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 23 iunie 2011 cei doi sunt prezentaţi Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă pe o perioadă de 29 de zile.



Actualizare (24.06.2011): La data de 23 iunie 2011, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului Gheorghiţă Viorel, iar faţă de Dumitru Neculai a luat măsura obligării de a nu părăsi localitatea. Faţă de această din urmă măsură, procurorii au declarat recurs.



Actualizare (01.08.2011): La data de 1 august 2011, la solicitarea procurorilor anticorupţie din cadrul Serviciului Teritorial Galaţi, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpatului DUMITRU NECULAI. De asemenea, instanţa a admis cererea procurorilor de a lua măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţi de preparare şi comercializare a produselor alimentare pe o perioadă de 60 de zile faţă de persoana juridică SC TOP MEAT FOOD SRL GALAŢI.



La instrumentarea acestui dosar procurorii au colaborat cu reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Galaţi.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE