IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
8 iunie 2011
Nr. 389/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului COSTEA CORNEL - ION, director executiv al Direcţiei Judeţene de Accize şi Operaţiuni Vamale (D.J.A.O.V.) Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită, în formă continuată,
- instigare la fals intelectual, în formă continuată şi
- conflict de interese.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 - ianuarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion, în calitate de director executiv al D.J.A.O.V. Prahova, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins diferite sume de bani de la un denunţător, reprezentant al mai multor firme care desfăşurau activităţi de import-export din Turcia, primind de la acesta suma totală de aproximativ 40.000-50.000 de euro. Banii au fost primiţi cu titlu de mită pentru ca lucrătorii din vama Ploieşti să nu efectueze controlul fizic al mărfurilor denunţătorului şi pentru a elibera documentele vamale de import, indiferent dacă aceste documente erau sau nu corect întocmite sau dacă mărfurile corespundeau din punct de vedere calitativ şi cantitativ. Ca urmare, Costea Cornel Ion i-a cerut unui subordonat să menţioneze în fals, în documentele vamale, că a fost efectuat controlul fizic al mărfurilor şi că marfa corespunde cu cele consemnate în documente. De asemenea, i-a mai cerut unui inspector vamal din subordinea sa să accepte în mod nelegal preţurile minimale menţionate de importatori în documentele vamale, fără să solicite documente din care să rezulte preţurile exportatorilor, astfel că obligaţiile vamale ale importatorilor erau diminuate.
La data de 24 februarie 2011, inculpatul Costea Cornel Ion a primit suma de 10.000 lei, prin intermediar, de la persoana denunţătoare, fiind prins in flagrant de către procurorii anticorupţie.
De asemenea, în aceeaşi perioadă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpatul Costea Cornel Ion a pretins diferite sume de bani pentru sine sau pentru alţi lucrători vamali, cu titlul de mită, de la reprezentantul unor societăţi comerciale. Având în vedere că acesta din urmă era un fost coleg de serviciu, Costea Cornel Ion a încălcat şi legislaţia privind conflictul de interese care interzice funcţionarilor publici orice interes în obţinerea de foloase direct de la persoanele cu care a fost anterior în raporturi de muncă.
În vederea confiscării speciale, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatului Costea Cornel Ion.
La data de 25 februarie 2011, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 91/VIII/3 din 25 februarie 2011).
La instrumentarea cauzei, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I - Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Bucureşti..
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Alte legături de la această informațiecomunicate-hotărâri de condamnare din
23 octombrie 2015