DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 15 noiembrie 2010
Nr. 607/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari efectuează cercetări penale faţă de inculpatul căpitan NICOLESCU ROBERT - IONUŢ, ofiţer în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

Întrucât intenţiona să facă orice demers posibil pentru a fi selectat de factorii de decizie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (M.A.I.) în vederea plecării într-o misiune în afara ţării (Kosovo sau Bosnia Herţegovina) şi considerând că are şanse reduse de a fi selectat prin procedurile standard, inculpatul Nicolescu Robert – Ionuţ, ofiţer în cadrul I.S.U. Bucureşti, în luna octombrie 2010, a oferit unui denunţător suma de 2.500 euro (echivalentul unui salariu extern) pentru a interveni asupra unor ofiţeri cu funcţii de conducere din cadrul M.A.I. care să înlesnească trimiterea sa într-o astfel de misiune.
La data de 12 noiembrie 2010, Nicolescu Robert Ionuţ a fost prins în flagrant delict după ce a data denunţătorului suma de 500 euro, reprezentând o primă tranşă din banii promişi.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 13 noiembrie 2010, Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpatului Nicolescu Robert – Ionuţ pe o perioadă de 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE