DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
12 noiembrie 2010
Nr. 605/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba - Iulia efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

SCUTEA DOINA, decanul Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă,

BOGIN ANGHEL ŞTEFAN, fost director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Alba, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă,

VULPE VASILE CLAUDIU, arestat preventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,

DUCA ALEXANDRU în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,

RADU BOGDAN în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2009, inculpatul Bogin Anghel Ştefan a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director.
Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu inculpata Scutea Doina, decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrul Curţii de Apel Alba - Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni. Scutea Doina a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul inculpaţilor Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, ca inculpatul Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de conducere în cadrul D.G.F.P. Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către Scutea Doina.
În schimbul intermedierii acordului cu Scutea Doina, inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru i-au cerut lui Bogin Anghel Ştefan acordarea de către instituţia pe care o conducea a unor tratamente preferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (de exemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).
De asemenea, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât inculpatul Radu Bogdan, fost consilier al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la inculpaţii Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii unui proiect depus de Duca Alexandru în numele unei societăţi comerciale din Alba-Iulia.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 11 noiembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Scutea Doina, Bogin Anghel Ştefan, Duca Alexandru şi Radu Bogdan pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 12 noiembrie 2010, Curtea de Apel Alba - Iulia a dispus arestarea preventivă a tuturor celor cinci inculpaţi pe o perioadă de 29 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE