DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 România - Direcţia Naţională Anticorupţie - Comunicat de presă 23 septembrie 2010
Nr. 371/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul CERNAT LIVIU-COSTEL, ofiţer de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Iaşi – Serviciul de Ordine Publică, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iulie 2010, inculpatul Cernat Liviu – Costel, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul I.P.J. Iaşi – Serviciul de Ordine Publică, a pretins şi primit de la reprezentantul legal al unei firme cu obiect de activitate pază şi protecţie ( denunţător în cauză) suma de 1.000 lei pentru a întocmi în regim de urgenţă documentaţia de obţinere a licenţei de funcţionare pentru societatea comercială respectivă.
În plus, în cursul lunii septembrie 2010, ofiţerul de poliţie i-a mai pretins denunţătorului şi suma de 3.000 lei, lăsând să se înţeleagă că aceşti bani sunt destinaţi unui ofiţer din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române care ar trebui, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, să urgenteze emiterea licenţei solicitate.

La data de 22 septembrie 2010, Cernat Liviu – Costel a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie după ce a primit de la denunţător suma de 2.000 lei din cei 3 000 solicitaţi.

Inculpatului Cernat Liviu – Costel i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 22 septembrie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Curtea de Apel Iaşi a hotărât cercetarea în stare de libertate a inculpatului Cernat Liviu – Costel şi a dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara.
Faţă de această decizie, Direcţia Naţională Anticorupţie a declarat recurs.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I – Direcţia Generală Anticorupţie şi Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE