DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
25 iulie 2010
Nr. 301/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bucureşti efectuează acte de urmărire penală faţă de BEJA GEORGE ANDREI şi PĂUNESCU CONSTANTIN, administratori ai unor societăţi comerciale din Bucureşti, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori au rezultat următoarele:
În perioada aprilie – mai 2010, inculpatul Beja George Andrei i-a solicitat unei persoane (denunţător în cauză) atât direct, cât şi prin intermediul inculpatului Păunescu Constantin, cedarea drepturilor litigioase cu privire la un teren în suprafaţă de aproximativ 10.000 mp. situat în Bucureşti, drepturi litigioase ce urmau a fi valorificate financiar în favoarea unor persoane presupus „influente” care să intervină pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar penal în care denunţătorul este cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Contractul de cesiune a drepturilor litigioase urma să se încheie fără ca denunţătorul să primească vreo sumă de bani, în schimb, potrivit promisiunii inculpatului Beja George Andrei, beneficiarii acestor drepturi, persoane cu presupusă influenţă asupra unor lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul de Investigare a Fraudelor, respectiv procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti urmau sa intervină astfel încât denunţătorul să nu fie trimis în judecată.

Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 23 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora. La data de 24 iulie 2010, Tribunalul Bucureşti a dispus arestarea preventivă a inculpaţilor Beja George Andrei şi Păunescu Constantin pentru o perioadă de 29 de zile.
În cauză se desfăşoară cercetări penale şi faţă de alte persoane.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE