DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
14 iulie 2010
Nr. 281/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

RUS IOAN, director la Grup Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- trafic de influenţă,
- fals material în înscrisuri oficiale şi
- sustragere sau distrugere de înscrisuri, toate în formă continuată.

VĂIDĂHĂZAN IOAN, director adjunct la Liceul „Edmond Nicolau” Cluj Napoca, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită,
- sustragere sau distrugere de înscrisuri, în formă continuată
- complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii iunie 2010, cu ocazia sesiunii iunie-iulie 2010 a examenului de bacalaureat, inculpatul Rus Ioan a pretins de la mai mulţi candidaţi şi de la părinţii acestora sume cuprinse între 1.000 şi 1.300 euro, totalizând 14.100 euro, din care a primit efectiv suma de 10.600 euro, promiţând că, în schimbul acestei sume, va interveni pe lângă membrii Comisiei de bacalaureat din cadrul Centrului de examen Grup Şcolar „Alexandru Borza” din Cluj Napoca, în vederea asigurării promovării în mod fraudulos a probei de limba şi literatura română.
La rândul său, în cursul lunii iunie 2010, inculpatul Văidăhăzan Ioan, membru în Comisia de bacalaureat şi director adjunct la Colegiul Tehnic „Edmond Nicolau” din Cluj Napoca, a pretins şi primit de la un candidat suma de 400 euro pentru a-l ajuta să promoveze probele scrise la examenul de bacalaureat.
Pentru a asigura promovarea frauduloasă unui număr de 42 de candidaţi, cei doi inculpaţi s-au angrenat în falsificarea unor lucrări de bacalaureat si multiplicarea acestora prin xerocopiere color, iar lucrările originale au fost înlocuite cu cele astfel falsificate.
De asemenea, pentru a crea aparenţa de legalitate şi pentru a îngreuna verificările, s-a procedat la sustragerea documentelor care ar fi putut atesta înlocuirea lucrărilor (borderourile de predare a lucrărilor scrise profesorilor supraveghetori la proba de limba şi literatura română).

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 13 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 14 iulie Tribunalul Cluj a hotărât arestarea preventivă a inculpatului Rus Ioan pentru 29 de zile, respectiv a inculpatului Văidăhăzan Ioan pentru 20 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE