DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
10 iunie 2010
Nr. 215/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie‚ Serviciul Teritorial Oradea – Biroul Satu Mare efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

JAKO ADRIAN IOSIF şi GABRI GABOR ŞANDOR, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de dare de mită, constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni grave şi contrabandă calificată în formă continuată
IAKO IOSIF, OLAH NICOLAE şi DOBRAŞ IOAN COSTICĂ, în sarcina cărora s-au reţinut infracţiunile de constituirea unui grup infracţional organizat în scopul săvârşirii de infracţiuni grave şi contrabandă calificată în formă continuată

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2009, inculpatul Jako Adrian Iosif şi Gabri Gabor Şandor au iniţiat şi coordonat un grup infracţional organizat din care făceau parte şi Iako Iosif, Dobraş Ioan Costică, grup care a activat la frontiera cu Ucraina, în scopul introducerii prin contrabandă de ţigări în spaţiul vamal comun al U.E. În perioada aprilie 2010 – iunie 2010, grupul a acţionat în judeţul Satu Mare, în zona de frontieră cu Ucraina, pe raza localităţii Halmeu.
Concret, la data de 24 martie 2010, inculpatul Jako Adrian Iosif şi Gabri Gabor Şandor au oferit unui agent de poliţie de frontieră – denunţător în cauză sume de peste 10.000 euro, pentru ca acesta să îşi încalce atribuţiile de serviciu şi să permită grupului introducerea în ţară, din Ucraina, a unor cantităţi semnificative de ţigări (peste 1.000 baxuri). Ţigările urmau să fie introduse în ţară prin alte locuri decât cele destinate controlului vamal, peste linia de frontieră. Aceiaşi inculpaţi, prin intermediul agentului de poliţie, au încercat atragerea în grupare şi a unui ofiţer al poliţiei de frontieră. În total, perioada martie-iunie, inculpatul Gabri Gabor Sandor a remis poliţistului de frontieră denunţător, prin intermediar, suma de 5.000 euro şi 24.000 lei.
De asemenea, în perioada martie – iunie 2010, grupul infracţional coordonat de inculpatul Jako Adrian Iosif a introdus în ţară, din Ucraina, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal, cantitatea de 519 baxuri ţigări în valoare de 565.735 euro. Inculpatul Dobraş Ioan Costică a asigurat transportul ţigărilor introduse ilegal în România peste linia de frontieră pe care le-a depozitat la domiciliul său din comuna Halmeu. De acolo, ţigările au fost preluate de inculpatul Jako Adrian Iosif în vederea vânzării acestora fie în alte judeţe din ţară, fie în alte state U.E.
Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 9 iunie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpaţilor Jako Adrian Iosif, Iako Iosif, Olah Nicolae şi Dobraş Ioan Costică pe o perioadă de 24 de ore. La data de 10 iunie 2010, Tribunalul Satu Mare a dispus măsura arestării preventive a celor patru inculpaţi pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţiei Generale de Informaţii şi protecţie Internă şi Inspectoratul Poliţiei de Frontieră al judeţului Satu Mare.
În dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE