DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 mai 2010
Nr. 157/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:

BUNEI ANTONIE, primar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş Severin, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de:
- luare de mită,
- trafic de influenţă,
- abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă calificată, dacă funcţionarul public a obţinut pentru altul un avantaj patrimonial

BUNEI SILVIU – IOSIF în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la luare de mită.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii august 2009, inculpatul Bunei Antonie, în calitate de primar al comunei Zăvoi, judeţul Caraş – Severin, a pretins de la un denunţător suma de 50.000 euro pentru a aproba în Consiliul Local Zăvoi încheierea unui contract de asociere în participaţiune între această autoritate publică şi societatea comercială a denunţătorului, pentru a semna contractul şi pentru a se obţine autorizaţiile necesare derulării acestui proiect. Ulterior, în cursul lunii decembrie 2009, această sumă a fost redusă la 47.000 euro.
Renunţarea la contract ar fi creat în dauna denunţătorului un prejudiciu în sumă de 1.215.670,10 euro, reprezentând valoarea investiţiilor efectuate în vederea realizării proiectului.
Din banii ceruţi, Bunei Antonie a primit de la denunţător, prin intermediari, suma de 20.000 euro în două tranşe, iar în ziua de 3 mai 2010 a mai primit o tranşă de 5.000 euro.
La data de 5 mai 2010, Bunei Antonie a mai primit de la denunţător, prin intermediul fiului său, Bunei Silviu Iosif, suma de 10.000 euro.

Inculpaţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 6 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a celor doi inculpaţi pentru 29 de zile.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie – Serviciile Timiş şi Caraş – Severin.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE