DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
6 mai 2010
Nr. 155/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul IONIŢĂ - LEANCĂ ALEXANDRU, avocat în cadrul Baroului Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În data de 3 mai 2010, inculpatul Ioniţă Leancă-Alexandru, în calitate de avocat al reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Piteşti (denunţători în cauză), prevalându-se de o influenţă reală asupra unui judecător din cadrul Tribunalului Comercial Argeş, a pretins suma de 14.000 lei pentru a o remite magistratului în scopul pronunţării unei hotărâri judecătoreşti favorabile denunţătorilor, într-un litigiu comercial.
La data de 4 mai 2010, inculpatul a primit efectiv de la denunţător suma de 800 euro din banii pretinşi, iar la 5 mai 2010, Ioniţă Leancă-Alexandru a fost prins în flagrant delict de către procurori imediat după ce a primit de la denunţător suma de 2.600 de euro, reprezentând a doua tranşă din suma cerută.
Pentru a crea aparenţa de legalitate a faptelor sale, inculpatul Ioniţă Leancă Alexandru a întocmit o chitanţă în care a menţionat, în fals, că a încasat suma de 8.000 lei de la firma denunţătorilor, cu titlu de onorariu de avocat.
Inculpatului Ioniţă Leancă-Alexandru i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 5 mai 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 6 mai 2010, Curtea de Apel Piteşti a dispus arestarea inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE