DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
28 aprilie 2010
Nr. 141/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatul MEIR NATI, arestat preventiv în altă cauză, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă, din care una în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul anilor 2008 şi 2009 cât şi în luna martie 2010, inculpatul Meir Nati a pretins de la 5 denunţători suma totală de 115.000 euro în schimbul influenţei pe care o putea exercita asupra unor magistraţi judecători din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia Penală care judecau dosarele penale în care denunţătorii fuseseră trimişi în judecată pentru ca aceştia să dispună revocarea măsurii de arestare preventivă şi judecarea, în stare de libertate, respectiv condamnarea la pedepse cu suspendarea executării.
În demersul său, Meir Nati a fost ajutat de fiul său, inculpatul Meir Or care la data de 22 aprilie 2010, a fost prins în flagrant delict imediat după primirea sumei de 20.000 de euro de la unul dintre denunţători, drept avans din suma pretinsă de tatăl său.
În scopul disimulării faptelor de corupţie, la îndemnul inculpatului Meir Nati, inculpatul Meir Or şi cumpărătorul de influenţă denunţător au încheiat un contract de împrumut fictiv.
La data de 22 aprilie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea lui Meir Or pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 23 aprilie 2010, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a inculpatului Meir Or pentru o perioadă de 29 de zile (comunicat nr. 129/VIII/3 din data de 23 aprilie 2010, afişat pe site-ul www.pna.ro).
Inculpatului Meir Nati i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 28 aprilie 2010, Tribunalul Galaţi a dispus arestarea preventivă a acestuia pe o perioadă de 30 de zile.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE