DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
26 februarie 2010
Nr. 45/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari - efectuează cercetări penale faţă de inculpatul col. UNGUREANU ION, comandant al Şcolii de Subofiţeri Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”, oraş Boldeşti, judeţul Prahova, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă, abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial în formă continuată şi instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada 2004 - 2009, inculpatul col. Ion Ungureanu, în calitatea sus menţionată, a pretins şi primit de la mai mulţi subordonaţi (ofiţeri şi subofiţeri) diverse sume de bani (10.000 euro, 19.000 RON), bunuri alimentare şi materiale de construcţii în valoare de peste 8.000 RON, pentru a le acorda sprijin în evoluţia carierei profesionale.
De asemenea, în perioada 2007 – 2008, inculpatul a exercitat presiuni şi ameninţări asupra membrilor comisiei de examinare din unitatea pe care o conducea, pentru a declara respins un ofiţer la un examen pentru ocuparea postului de instructor militar principal, deşi în urma susţinerii probei scrise, ofiţerul obţinuse o notă peste şapte, îndeplinind condiţiile legale pentru a fi admis.
Totodată, în perioada 2005-2008, inculpatul a obligat şapte subordonaţi să presteze diferite activităţi de construcţii la două imobile din Ploieşti fără să îi plătească, activităţi desfăşurate atât în timpul serviciul cât şi în timpul liber, folosul realizat astfel de inculpat fiind de peste 10.000 RON.
După iniţierea cercetărilor, timp de trei luni, inculpatul a încercat să facă presiuni asupra celor şapte subordonaţi pentru ca aceştia să nu declare adevărul în faţa organelor de anchetă.
În anul 2008, inculpatul a ordonat în mod ilegal, ca un număr de 60 de cadre militare din subordine să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte reprezentând uniforme militare în valoare de 24.000 RON, în condiţiile în care cadrele militare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente. Inculpatul i-a obligat pe subordonaţi să achiziţioneze echipamente de la două societăţi comerciale de la care a primit drept cadou şase costume de haine şi alte articole de îmbrăcăminte.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 23 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore, iar la aceeaşi dată, Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti a respins propunerea de arestare preventivă. Măsura a fost atacată cu recurs de procurori, iar la data de 26 februarie 2010 Curtea Militară de Apel Bucureşti a admis recursul şi a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 29 de zile a inculpatului Ungureanu Ion.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii colaborează cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE