IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 februarie 2010
Nr. 31/VIII/3
COMUNICAT
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de inculpaţii:
Budai Radu şi Varga Janos, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă în formă continuată;
Perţe Mircea Călin şi Colompar Cristian-Viorel, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată;
Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotoş Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lăcătuş Gheorghe, Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean, Budai Tiberiu Emil, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada iulie - decembrie 2009, Budai Radu şi Varga Janos au pretins şi primit de la mai mulţi cetăţeni români (majoritatea analfabeţi sau cu minime cunoştinţe şcolare) sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro pentru a le înlesni obţinerea, în mod fraudulos, a permiselor de conducere auto în Ungaria. Cei doi s-au ocupat de întocmirea fictivă, prin intermediul unor cetăţeni din Ungaria, a documentaţiei necesare pentru înscrierea la examen în vederea obţinerii permisului de conducere de către cumpărătorii de influenţă (inclusiv acte care să ateste că lucrează şi locuiesc în Ungaria).
La proba teoretică a examenului, cumpărătorii de influenţă erau ajutaţi de către translatorul ce asigura traducerea întrebărilor şi răspunsurilor din limba maghiară în limba română şi invers. Translatorul le comunica cumpărătorilor de influenţă răspunsurile corecte la chestionare. La probele practice aceştia erau ajutaţi de instructori auto, cetăţeni maghiari, care se aflau împreună cu ei în autoturism, pe parcursul susţinerii acestor probe.
Inculpaţii Budai Radu şi Varga Janos au primit de la cumpărătorii de influenţă peste 30.000 euro, o parte fiind remişi cetăţenilor maghiari care se ocupau de întocmirea documentelor necesare pentru obţinerea permisului de conducere.
În aceeaşi perioadă, inculpaţii Colompar Cristian Viorel şi Perţe Mircea Călin, cunoscând activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Budai Radu şi Varga Janos, i-au transportat pe cumpărătorii de influenţă în Ungaria, în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a permiselor de conducere, încasând sume cuprinse între 200 şi 250 lei de la fiecare cumpărător de influenţă, pentru transport.
În perioada sus-menţionată, inculpaţii Nemeti Adrian, Roja Ioan, Roja Ioan (fiul), Lakotoş Ioan, Haraga Liviu, Covaciu Viorel, Varga Alexandru, Lăcătuş Gheorghe, Iancău Florin, Ciurar Traian, Maghiar Paul Claudiu Sebastian, Rostaş Vălean şi Budai Tiberiu Emil au promis şi dat sume cuprinse între 2.000 şi 3.000 euro inculpaţilor Budai Radu şi Varga Janos, cumpărând influenţa pe care cei doi au lăsat să se creadă că o au pe lângă funcţionari din cadrul autorităţilor din Ungaria, cu atribuţii de examinare a candidaţilor care doresc să obţină permisul de conducere a autovehiculelor.
Celor 17 inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 15 februarie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 16 februarie 2010, Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventivă pentru o perioadă de 29 de zile a celor 17 inculpaţi.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie colaborează cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie, Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă şi Jandarmeria Română.
La instrumentarea acestei cauze au fost desfăşurate activităţi, inclusiv pe teritoriul Ungariei, urmare a obţinerii autorizării de către autorităţile judiciare din acest stat, în baza comisiei rogatorii înaintate Procuraturii Generale a Republicii Ungaria.
În cauză, procurorii efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE