DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
16 decembrie 2009
Nr. 325/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:
col. (r) DIACONIŢĂ NICOLAE CORNELIU, fost inspector şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (I.S.U.) „Basarab I” Judeţul Dâmboviţa, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă (10 fapte) şi
comandor ALEXANDRESCU DORINEL, ofiţer în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă - Serviciul Control, în sarcina căruia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- fals intelectual,
- uz de fals,
- favorizarea infractorului,
- instigare la infracţiunea de mărturie mincinoasă (15 fapte).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La data de 24 martie 2009, inculpatul Diaconiţă Nicolae Corneliu a fost trimis în judecată de procurorii DNA – Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, reţinându-se că în perioada 2006-2007, în calitate de inspector şef al I.S.U. „Basarab I” judeţul Dâmboviţa, a ordonat, în mod ilegal, ca un număr de 803 subordonaţi să-şi achiziţioneze prin mijloace financiare proprii articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte reprezentând uniforme militare, în condiţiile în care cadrele militare beneficiază în mod gratuit de astfel de echipamente (comunicat nr. 81/VIII/3 afişat pe www.pna.ro).
În condiţiile în care reprezentanţi ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă efectuau o cercetare administrativă la sediul I.S.U. Dâmboviţa cu privire la faptele descrise mai sus, la data de 22 iulie 2008, inculpatul Diaconiţă Nicolae Corneliu, profitând de puterea funcţiei pe care o îndeplinea, a determinat 10 cadre militare din subordinea sa să dea rapoarte cu conţinut neadevărat, pentru ca, prin acele rapoarte cu conţinut mincinos, să scape de răspunderea penală pentru faptele penale pentru care a şi fost trimis în judecată ulterior.
În acest context, în luna iulie 2008, inculpatul Alexandrescu Dorinel, în calitate de şef al echipei de control I.G.S.U. ce efectua verificarea administrativă, a determinat 15 cadre ale I.S.U. Dâmboviţa, pe care le-a audiat, în calitate de martori, să dea rapoarte cu conţinut mincinos. De asemenea, inculpatul a folosit aceste documente cu ocazia întocmirii materialului de control şi redactării raportului din data de 24 iulie 2008, raport ce a fost prezentat spre aprobare conducerii I.G.S.U. şi înaintat, în copie, către D.N.A., raport oficial care conţine şi el date false, toate în scopul de a-l ajuta pe fostul inspector şef să scape de răspunderea penală pentru faptele sale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE