DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 noiembrie 2009
Nr. 301/VIII/3

COMUNICAT

În completare la comunicatul nr. 245/VIII/3 din 9 octombrie 2009 (afişat pe site-ul www.pna.ro) referitoare la infracţiunile reţinute în sarcina inculpatelor Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, fost angajate ale Agenţiei Curtici a B.C.R. - Sucursala Arad, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara efectuează cercetări penale faţă de inculpatul GHELBEAZĂ IONUŢ MARIUS în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada anilor 2008 - 2009, inculpatele Szirka Daniela Mihaela, Stanciu Viorica şi Mare Elena, în calitate de director, respectiv consilieri de credit retail la Agenţia Curtici a B.C.R. – Sucursala Arad, au aprobat acordarea de credite bancare unui număr de aproximativ 200 de persoane, cu încălcarea normelor interne ale băncii, a responsabilităţilor şi a limitelor de autoritate stabilite prin fişa postului, prejudiciul fiind de peste 2,6 milioane de euro.
Beneficiarii creditelor au folosit în acest scop adeverinţe de salariu şi contracte de muncă false, din care rezulta că erau angajaţi ai mai multor societăţi comerciale. Banii obţinuţi din creditele astfel acordate au fost remişi inculpaţilor Nicola Daniel, Brandais Flaviu, Aivănesei Dumitru Viorel şi Jurcă Florin Alin, administratori ai mai multor firme din judeţul Arad, aceştia fiind şi cei care au întocmit documentele false.
Beneficiarii creditelor au primit în schimb sume de bani cuprinse între 300 şi 1.500 euro.
În acest context, inculpatul Ghelbează Ionuţ Marius, împreună cu fratele său, Ghelbează Liviu Daniel şi cu alte peroane se deplasau în diferite localităţi unde identificau persoane dispuse a solicita credite. În baza unor documente false, angajaţi ai B.C.R. – Agenţia Curtici aprobau cererile de credit.
Banii astfel obţinuţi erau predaţi lui Ghelbează Ionuţ Marius, iar ulterior acesta îi remitea lui Nicola Daniel sau lui Jurcă Florin Alin, care îl „recompensau” de fiecare dată cu suma de aproximativ 1.500 euro.
Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 19 noiembrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 20 noiembrie 2009, Tribunalul Timiş a dispus arestarea preventivă a inculpatului pe o perioadă de 29 de zile.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE