DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
13 noiembrie 2009
Nr. 293/VIII/3

COMUNICAT

În completare la comunicatul nr. 277/VIII/3 din 5 noiembrie 2009 (afişat pe site-ul www.pna.ro) referitoare la infracţiunile reţinute în sarcina inculpatului Constantin Laurenţiu Gheorghe şi ale altor 7 inculpaţi, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să comunice următoarele:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti efectuează cercetări penale faţă de inculpatul TURCIN MARIUS CĂTĂLIN, subofiţer la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi şantaj.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În cursul lunii august 2008, inculpatul Constantin Laurenţiu Gheorghe, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a împrumutat unui denunţător suma de aproximativ 42.000 euro şi, conform înţelegerii, până la achitarea integrală a sumei împrumutate, denunţătorul trebuia să achite lunar suma de 5.200 euro cu titlu de dobândă.
Întrucât denunţătorul nu a achitat aceşti bani, la data de 20 octombrie 2008, inculpatul Turcin Marius Cătălin, împreună cu inculpaţii Constantin Laurenţiu Gheorghe, David Florin Laurenţiu, Stancu Paul Marian şi alte persoane, l-au constrâns prin acte de violenţă şi ameninţare pe denunţător să achite dobânda respectivă. În concret, denunţătorul a fost lovit, ameninţat cu moartea şi supus la tratamente degradante, fiind lipsit de libertate în mod ilegal.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 12 noiembrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestuia pe o perioadă de 24 de ore iar la data de 13 noiembrie 2009, Curtea de Apel Piteşti a dispus arestarea preventivă inculpatului Turcin Marius Cătălin pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia de Informaţii şi Protecţie Internă, Direcţia Generală Anticorupţie, Jandarmeria Română şi Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Argeş.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE