DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
5 noiembrie 2009
Nr. 275/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de inculpatul REBEGEA DUMITRU, judecător la Tribunalul Prahova, Preşedintele Secţiei Penale, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită şi două infracţiuni de favorizare a infractorului.
Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii septembrie 2009, inculpatul Rebegea Dumitru, în calitate de judecător la Tribunalul Prahova, a pretins suma de 25.000 euro şi a acceptat promisiunea oferirii sumei de 3.000 euro, pentru a dispune punerea în libertate a unui inculpat arestat preventiv. Din suma pretinsă, în perioada iulie – octombrie 2009, judecătorul a primit suma totală de 21.000 euro, în două tranşe, printr-un intermediar.
De asemenea, în cursul lunii octombrie 2009, Rebegea Dumitru, în calitate de judecător la Tribunalul Prahova, a pretins suma de 20.000 euro, din care a primit, prin intermediar, suma de 9.000 euro, pentru punerea în libertate a altui inculpat arestat preventiv.
Ambele persoane arestate au fost puse în libertatea de judecătorul Rebegea Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. Având în vedere că, în conformitate cu prevederile art. 95 alin. 1 din Legea 303/2004 privind Statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat reţinerea şi arestarea, la data de 5 noiembrie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Rebegea Dumitru pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 5 noiembrie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea acestuia pe termen de 29 de zile.

La soluţionarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE