DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
24 iunie 2009
Nr. 161/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj efectuează cercetări penale faţă de MOLDOVAN ADRIANA VETURIA, prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud, în sarcina căreia s-au reţinut două infracţiuni de trafic de influenţă şi infracţiunea de instigare la fals intelectual.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul lunii mai 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia a acceptat construirea cu titlu gratuit, de către un om de afaceri, a unui pod în valoare de 30.000 lei peste pârâul din localitatea Poiana Zânelor, la casa de vacanţă a inculpatei, în schimbul intervenţiei pe care a promis că o va face asupra unui judecător de la Judecătoria Năsăud, pentru ca acesta să pronunţe o soluţie favorabilă omului de afaceri într-o cauză civilă. Apoi, în cursul lunii iunie 2009, inculpata a pretins întocmirea unor acte justificative ce atestau nereal achitarea contravalorii aferente lucrărilor de construcţie a podului, acte care au şi fost emise de o societate comercială.
La data de 21 mai 2009, inculpata i-a cerut aceluiaşi judecător de la Judecătoria Năsăud, învinuitul Rus Petru, ca într-o încheiere de şedinţă dată într-o cauză penală să fie menţionat în locul său numele unui alt procuror, care în realitate nu a participat la judecarea cauzei. Aceasta, întrucât avocatul inculpatului din cauza respectivă era chiar fiul lui Moldovan Adriana Veturia, ceea ce ar fi atras incompatibilitatea acesteia în calitate de procuror de şedinţă.
De asemenea, în cursul lunii iunie 2009, inculpata Moldovan Adriana Veturia a primit de la o persoană suma de 2.200 lei pentru a interveni la magistraţii (procurori şi judecători) care erau învestiţi cu soluţionarea cauzei în care fratele cumpărătorului de influenţă era cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunii de viol.
Având în vedere calitatea de magistrat al inculpatei, la solicitarea DNA, în cursul zilelor de 22 şi 24 iunie 2009, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a încuviinţat luarea măsurii reţinerii, respectiv a arestării preventive pentru săvârşirea infracţiunilor descrise mai sus.
Inculpatei i s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală, iar la data de 24 iunie 2009, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acesteia pe o perioadă de 24 de ore pentru infracţiunile de trafic de influenţă şi instigare la fals intelectual. La aceeaşi dată, Curtea de Apel Cluj a dispus măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile faţă de inculpată.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE