DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 7 iulie 2020
Nr. 400/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


În cauzele finalizate de procurorii anticorupție în luna iunie 2020, având ca obiect fraude cu fonduri europene (altele decât cele deja mediatizate prin comunicate de presă) s-au reținut prejudicii de 4.875.219 lei (aprox. un milion euro) din care s-au recuperat în cursul urmăririi penale 514.317 lei.
Concret, au fost trimise în judecată următoarele cauze, finalizate prin rechizitorii sau prin acorduri de recunoaștere a vinovăției:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților

Două persoane fizice, în calitate de reprezentanți ai SC Project Expert Association SRL, pentru săvârșirea a cinci infracțiuni săvârșite în formă continuată de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

SC PROJECT EXPERT ASSOCIATION SRL pentru săvârșirea a cinci infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, săvârșite în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 - 2015, în contextul realizării a patru proiecte finanțate din fonduri europene ce aveau ca obiect: reabilitarea infrastructurii în orașele Lupeni și Băile Herculane, reabilitarea unui spital și a unui centru cultural din municipiul Lupeni, reprezentanții SC Project Expert Association SRL ar fi depus la primăriile celor două orașe atât anterior cât și după încheierea contractelor mai multe documente false și inexacte (lista cu experții desemnați pentru a lua parte la proiect, pontaje și devize, facturi etc.).
Ulterior, cele două instituții publice au depus înscrisurile respective la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în vederea decontării.
Prin aceste demersuri, inculpata SC Project Expert Association SRL ar fi obținut pe nedrept sume de bani decontate din fonduri europene, totalizând 1.691.291 lei.
În cauză, s-au constituit părți civile primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane cu sumele de 1.324.067 lei respectiv 318.981 lei.

De asemenea, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma nerecuperată de 48.242 lei de la primăriile orașelor Lupeni și Băile Herculane.
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor sume de bani ce aparțin celor trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (19.03.2024):

Prin decizia penală nr. 126 din 22.02.2024 Curtea de Apel Alba a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpaților S.I.C. și C.M., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Prin aceeași decizie penală instanța a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei SC PROJECT EXPERT ASSOCIATION SRL, ca urmare a intervenirii radierii acesteia.
Obligă, inculpații S.I.C. și C.M., să plătească părților civile următoarele sume cu titlu de despăgubiri civile, astfel:
- către Primăria Municipiului Lupeni (contractul nr. 7/95/01.01.2011), inculpatul S.I.C. suma de 77.341,26 lei, iar inculpatul C.M. suma de 17.573,62 lei;
- către Primăria Municipiului Lupeni (contractul nr. 7/44/07.05.2012), inculpatul S.I.C. suma de 285.768,97 lei, iar inculpatul C.M. suma de 83.456,41 lei;
- către Primăria Municipiului Lupeni (contractul nr. 7/103/24.09.2012), inculpatul S.I.C. suma de 125.908,63 lei, iar inculpatul C.M. suma de 256.771,36 lei;
- către Primăria Municipiului Lupeni (contractul nr. 7/108/29.11.2011), inculpatul S.I.C. suma de 79.792,58 lei, iar inculpatul C.M. suma de 3.374,93 lei;
- către Primăria Băile Herculane (contractul nr. 10378/03.08.2012), inculpatul S.I.C. suma de 58.820,49 lei;
- către partea civilă Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, inculpații S.I.C. și C.M., în solidar la plata sumei de 48.242,72 lei, din care suma de 43.577,03 lei acordată în cadrul contractului cod SMIS 7439 – „Reabilitare Palat Cultural Lupeni”, iar suma de 4.665,69 lei acordată în cadrul contractului cod SMIS 17814 „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism din stațiunea balneară Băile Herculane”.
Lasă nesoluționate acțiunile civile exercitate de către părțile civile Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Primăria Municipiului Lupeni și Primăria Băile Herculane în contradictoriu cu inculpata SC Project Expert Association SRL, ca urmare a intervenirii radierii acesteia.
În baza art. 397 alin. 5 Cod de procedură penală, măsurile asiguratorii instituite asupra bunurilor inculpatei Project Expert Association SRL încetează de drept dacă persoanele vătămate menționate anterior, nu introduc acțiune civilă în vederea recuperării prejudiciului în termen de 30 zile de la data pronunțării prezentei.
Obligă pe inculpatul S.I.C. la plata sumei de 5.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat, iar pe inculpatul C.M. la plata sumei de 3.500 lei cu același titlu.

DEFINITIVĂ



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, administratori ai unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate) și evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2012 – noiembrie 2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect „Înființare fermă de creștere și exploatare a caprinelor în comună Săcele, jud. Constanța", unul dintre inculpați ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), pentru rambursare, documente sau declarații false având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, în sumă totală de 2.175.476 lei.
O parte din documentele respective (facturi fiscale) care justificau execuția unor lucrări și care nu fuseseră realizate în realitate, ar fi fost puse la dispoziție de celălalt inculpat, în calitate de administrator al unei societăți comerciale.
În acest context, prin înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor respective (ce reprezentau cheltuieli fictive), ar fi fost produs un prejudiciu la bugetul de stat în sumă de 1.501.807 lei (TVA și impozit pe profit).
În cauză, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanța și Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale s-au constituit părți civile cu sumele de 1.501.807 lei respectiv 2.175.477 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de schimbare, fără respectarea dispozițiilor legale, a destinației fondurilor europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2017, în contextul implementării unui proiect finanțat din fonduri europene ce avea ca obiect „Înființare atelier de prelucrare a argilei în comuna Simian, județul Mehedinți”, inculpatul, în calitate de reprezentant al unei persoane fizice autorizate, ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale, destinația sumei de 49.000 euro obținută de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și care reprezenta contravaloarea primei tranșe din proiectul mai sus menționat.
Banii respectivi ar fi fost folosiți de inculpat în interes personal (cumpărarea unor materiale de construcție, etc.) și nu în scopul implementării proiectului.
În cauză Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat faptul că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma totală de 222.411 lei la care se adaugă penalități și dobânzi calculate de la data decontării și până la data achitării efective a prejudiciului, reprezentând contravaloarea integrală a finanțării nerambursabile decontate beneficiarului.

În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:

persoană fizică, administrator al S.C. Eugenio Agro - Tour S.R.L., sub aspectul săvârșirii unor infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,

S.C. EUGENIO AGRO - TOUR S.R.L. sub aspectul săvârșirii unor infracțiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În zilele de 29 octombrie 2018 și 09 octombrie 2019, inculpatul, reprezentant al S.C. Eugenio Agro - Tour SRL, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.) mai multe înscrisuri false (facturi fiscale privind vânzarea unor cantități de lapte) necesare obținerii sprijinului financiar nerambursabil în cadrul schemei de plată intitulată „Sprijinul cuplat în sectorul zootehnic-vaci de lapte”.
Documentele respective ar fi fost falsificate chiar de inculpat.
Ca urmare a acestor demersuri, societatea ar fi încasat pe de nedrept suma totală de 50.754 lei din Fondul European de Garantare în Agricultură-FEGA, debit ce a fost achitat integral în cursul urmăririi penale.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani,
- 16.500 de lei amendă și pedeapsa complementară a afișării hotărârii de condamnare, în extras, la sediul inculpatei pentru o perioadă de 2 luni.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați (persoana fizică și juridică), împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.

Actualizare la 28.10.2020:
Ulterior, la data de 20 iulie 2020, în legătură cu cele menționate anterior, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an, 5 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunilor.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăria comunei Oituz sau la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bacău.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Bacău.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a trei inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (autorat și complicitate) și fals în înscrisuri sub semnătură privată (comisă sub diferite forme).

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2014-2015, în contextul derulării mai multor proiecte (privind consilierea, formarea și dezvoltarea profesională a capitalului uman) finanțate din fonduri nerambursabile, unul dintre inculpați, administrator al unei societăți comerciale beneficiară a proiectelor, ar fi depus la autoritatea contractantă (Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene) documente false, nereale ori inexacte (privind plata salariilor, cheltuielile cu închirierea vehiculelor și prestări servicii, materiale publicitare, dezvoltare site, etc.) fapt ce a avut ca urmare obținerea pe nedrept a sumei totale de 368.850 lei ce provine din bugetul Uniunii Europene.
În demersurile sale, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte două persoane, care i-au pus la dispoziție o parte din documentele depuse la autoritatea contractantă.
Pe parcursul urmăririi penale, inculpatul a achitat în integralitate debitul menționat mai sus.

În prezența avocaților, cei trei inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 2 ani și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- 2 ani și 3 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 3 luni și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
- 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalele Cluj și Maramureș.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice, sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (comise în formă simplă și continuată).

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2011-2012, cei doi inculpați ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendă, diverse adeverințe, etc.) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 8.704 lei.

În prezența avocaților, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

- 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public,

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei doi inculpați, împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Dolj.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, la data faptei asistent manager în cadrul unei societăți comerciale, pentru complicitate la infracțiunea de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecințe deosebit de grave.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada decembrie 2012 –18 martie 2013, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile privind modernizarea unui drum forestier, în vederea obținerii pe nedrept de fonduri europene, inculpata, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat mai multe înscrisuri (lista cuprinzând consumurile de resurse materiale cumulate pe investiție și oferte de preț pretins emise de 5 societăți comerciale) ce au fost ulterior depuse în cadrul procedurii de achiziție publică organizată de primăria comunei Bulz, județul Bihor.
Aceste demersuri nu au avut rezultatul scontat respectiv câștigarea licitației de către societatea unde își desfășura activitatea inculpata, întrucât în urma verificărilor efectuate de comisia de evaluare a ofertei s-a constatat caracterul fals al documentelor mai sus precizate.
Prin aceste demersuri inculpata ar fi urmărit să obțină pentru societatea unde își desfășura activitatea fonduri nerambursabile în valoare de 6.087.378 lei fără TVA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 15 iunie 2012- 06 august 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente (adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 177.780 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2007-2012, inculpatul, în numele și pe seama fiului său, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din suprafața de teren pentru care s-au solicitat fondurile aparținea unei parohii din județul Caraș - Severin.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 94.713 lei.
Debitul respectiv a fost plătit integral de către inculpat în cursul anului 2016.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 1 an și 5 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 2 ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de e a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Caraș-Severin.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea în formă continuată a infracțiunii folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2010, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata, la instigarea celuilalt inculpat (fratele său), ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurala și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente (adeverințe, declarații pe proprie răspundere, etc.) false sau inexacte prin care atesta că îndeplinește condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Ulterior în baza unei procuri primite din partea inculpatei, dar în înțelegere cu aceasta, inculpatul ar fi efectuat demersuri pentru obținerea celei de-a doua tranșe, depunând în numele acesteia la A.P.D.R.P. (în prezent Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – A.F.I.R.) documente false (declarații pe proprie răspundere).
Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 85.240 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra mai multor imobile ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 - 2016, în cadrul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, persoana respectivă ar fi întocmit și depus mai multe facturi și chitanțe false la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (fostă A.P.D.R.P.) prin care ar fi atestat realizarea obiectivelor din planul de afaceri, fiindu-i decontată, în total, suma de 33.692 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpatei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina lui, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 9 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei Florești sau Primăriei Șișești, jud. Mehedinți.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2012, inculpata ar fi depus cu rea-credință la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri europene nerambursabile în cuantum total de 1.127,90 lei pentru anul 2011.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Valea Stanciului sau în cadrul Școlii Profesionale Valea Stanciului.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Dolj.



Cu referire la fiecare din cauzele de mai sus, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 octombrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 22 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 martie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 martie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 octombrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 18 august 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 august 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 24 noiembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 15 septembrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 08 august 2017
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 octombrie 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 04 august 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 septembrie 2020