DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 25 iunie 2020
Nr. 372/VIII/3

COMUNICAT



În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 760 din 4 octombrie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PIEPTEA CORNEL, la data faptei consilier general și lider de grup al unei alianțe politice în cadrul Consiliului General al Municipiului București (C.G.M.B.), sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de trafic de influență,

Persoană fizică, cetățean român, la data faptei administrator al unei societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la trafic de influență,

Persoană fizică cu dublă cetățenie română și turcă, la data faptei director general și administrator al unei instituții de învățământ, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de cumpărare de influență,

Persoană fizică cu dublă cetățenie română și turcă, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În luna decembrie 2012, inculpatul Pieptea Cornel, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit prin intermediul inculpatei Popescu Manuela Violeta, de la administratorul unei societăți comerciale (inculpatul persoană fizică, cetățean român), sumele de 15.000 euro (remiși în sediul Consiliului General al Municipiului București) și 150.000 lei, pentru a–și exercita influența asupra consilierilor din cadrul C.G.M.B., în vederea aprobării unui proiect de hotărâre privind Planul de Urbanism Zonal (PUZ) ce privea construirea unui supermarket pe un teren situat în București. Banii ar fi fost remiși în două tranșe, înainte și după aprobarea hotărârii ce privea PUZ-ul respectiv (18.12.2012).
În perioada iunie 2013 – februarie 2014, pentru un motiv asemănător, inculpatul Pieptea Cornel, la data faptei consilier general și lider de grup al unei alianței politice în cadrul Consiliului General al Municipiului București (C.G.M.B.), prin intermediul aceleiași inculpate, ar fi pretins și ar fi primit suma de 65.000 euro de la directorul general al unei instituții de învățământ privat. De data aceasta, PUZ-ul respectiv viza edificarea unui liceu ce aparținea instituției respective, pe un teren situat în București.
Banii ar fi fost remiși inculpatei Popescu Manuela Violeta prin intermediul mai multor persoane, una dintre acestea fiind cel de-al patrulea inculpat enumerat la începutul prezentului comunicat.

În cauză, pentru garantarea executării măsurii confiscării și garantarea executării cheltuielilor judiciare s-a dispus luarea măsurii sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile și sume de bani ce aparțin unui număr de trei inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Față de inculpata Popescu Manuela Violeta, procurorii anticorupție au dispus disjungerea cauzei.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Actualizare (22.07.2020):

În cauză, la data de 21 iulie 2020, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpata Popescu Manuela-Violeta, la data faptei consilier general și președinte al Comisiei de Urbanism și Amenajarea Teritoriului de pe lângă Primăria Capitalei, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de complicitate la trafic de influență.
În prezența avocatului său, inculpata Popescu Manuela-Violeta a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 01 septembrie 2020