increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 312 din 27.11.2018, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MORARU DANIEL-REMUS, avocat în cadrul Baroului Iași, la data faptelor, la o pedeapsă de 6 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita profesia de avocat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, participație improprie la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și instigare la infracțiunea de mărturie mincinoasă, în formă continuată.
Condamnă pe inculpații CHIRILĂ CIPRIAN și IFTENI GICĂ-MANUEL, la câte o pedeapsă de 5 ani și 4 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 5 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și spălare de bani în formă continuată.
Condamnă pe inculpata POPA (fostă ENACHE) ELENA, la o pedeapsă de 3 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpații CHIRILĂ COSTICĂ și IFTENI GHIORGHI, la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de un an de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpatul BARTIC EUGEN, la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.
Condamnă pe inculpata OSTAFI (fostă ENACHE) MARIA, la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.
Condamnă pe inculpata SC „EURO MAN&CIP” SRL IAȘI, la pedeapsa principală constând în plata unei amenzi penale în cuantum de 200.000 de lei și pedeapsa complementară a suspendării activității pe o perioadă de un an, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în formă continuată.
Dispune încetarea procesului penal față de inculpata CIUBOTARU EUFROSINA pentru infracțiunile reținute în sarcina ei, în temeiul art. 16 alin. 1 lit. f din Codul de procedură penală.
Dispune achitarea inculpaților MITOȘERIU CIPRIAN-OLIMPIU și ZMEU CEZAR-ROBERT-GIORDANO, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală, ori nu există probe că o persoană a săvârșit infracțiunea sau ca urmare a faptului că a intervenit prescripția specială a răspunderii penale.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații Bartic Eugen și Ostafi (fostă Enache) Maria vor presta fiecare, câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile, ambii în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția de Administrare a Patrimoniului Public și Privat sau în cadrul Consiliului Local Iași – Direcția de Asistență Comunitară, în afară de cazul în care din cauza stării de sănătate nu pot presta această muncă.
Dispune confiscarea următoarelor sume de bani și bunuri:
- echivalentul în lei al sumei de 31.000 de euro, la data executării efective a măsurii, de la inculpatul Moraru Daniel-Remus;
- echivalentul în lei al sumei de 193.400 de euro, la data executării efective a măsurii, de la inculpatul Ifteni Gică-Manuel;
- echivalentul în lei al sumei de 36.000 de euro, la data executării efective a măsurii, de la inculpatul Chirilă Ciprian;
- suma de 500 lei de la inculpata Popa (fostă Enache) Elena.
- autoturismul marca Audi A8, de la inculpatul Ifteni Gică-Manuel;
- autoturismul marca Audi A8, culoare negru, proprietate a S.C. EURO MAN & CIP S.R.L. IAȘI;
- autoturismul marca Audi A8, culoare – albastru nocturn, efect perlă, proprietate a S.C. EURO MAN & CIP S.R.L. IAȘI;
Lasă nesoluționată acțiunea civilă formulată de partea civilă U.A.T. Miroslava, acțiunea civilă formulată de partea civilă Regia Națională a Pădurilor Romsilva R.A. (prin DIRECȚIA SILVICĂ IAȘI), acțiunea civilă formulată de U.A.T. municipiul Iași.
Dispune desființarea înscrisurilor întocmite în fals.
După rămânerea definitivă, prezenta hotărâre se va comunica – Oficiului Național pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, către birourile notariale menționate și către Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară –– Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași, pentru efectuarea cuvenitelor mențiuni.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Chirilă Ciprian, Ifteni Gică-Manuel și Moraru Daniel-Remus la plata sumei de 15.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Chirilă Costică, Ifteni Ghiorghi, Ostafi (fostă Enache) Maria și Popa (fostă Enache) Elena la plata sumei de 10.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Obligă pe fiecare dintre inculpații Bartic Eugen și S.C. EURO MAN & CIP S.R.L. IAȘI, la plata sumei de 7.500 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași la data de 12 decembrie 2012, vezi comunicatul nr. 931/VIII/3 din data de 17 decembrie 2012.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 17 decembrie 2012