increase font sizedecrease font size | | 

Direcția Națională Anticorupție

MINISTERUL PUBLIC

PARCHETUL

DE PE LÂNGĂ

ÎNALTA CURTE DE CASAȚIE ȘI JUSTIȚIE

 
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 30 iunie 2016
Nr. 912/VIII/3

COMUNICAT


Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciului Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

GIURGEA TEODOR, la data faptelor director la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Mureș, cu privire la săvârșirea a 2 infracțiuni de luare de mită,

POPA IOAN, la data faptei șef birou investiții în cadrul Administrației Bazinale de Apă Mureș, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită,

HUJA LAURENȚIU MANUEL, ZAHARIA IULIAN, MAXINAN GHEORGHE și HENȚ VIRGIL SORIN, oameni de afaceri, cu privire la săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul lunii octombrie 2010, inculpatul Giurgea Teodor, în calitate de director al Administrației Bazinale de Apă Mureș, prin intermediul inculpatului Popa Ioan, le-a pretins celorlalți patru inculpați să îi vireze suma totale de 37.200 lei în contul unei societăți indicate de primul inculpat, lucru care s-a și întâmplat în perioada 02 noiembrie 2010 – 23 decembrie 2010.

Banii au fost primiți de inculpatul Giurgea Teodor, pentru ca, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, să asigure derularea în condiții optime a contractelor încheiate de societățile comerciale administrate de cei patru oameni de afaceri cu Administrația Bazinală de Apă Mureș.

La data de 05 octombrie 2010, inculpatul Giurgea Teodor, în aceeași calitate, a pretins unui alt reprezentant al unei societăți comerciale suma de 2.500 lei care să îi fie virată în contul unei alte firme indicate de inculpat.

De această dată, banii au fost pretinși de inculpat pentru ca, în exercițiul atribuțiilor sale de serviciu, să dispună măsurile necesare pentru recepționarea lucrărilor și plata facturilor emise de firma omului de afaceri în legătură cu executarea unui contract având ca obiect amenajări hidrotehnice.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București.

Menționăm că directorul Administrației Bazinale de Apă (A.B.A.) Mureș a mai fost trimis în judecată într-un dosar separat, tot pentru fapte săvârșite în exercitarea atribuțiilor de serviciu. (vezi comunicat nr. 791/VIII/3 din 13 septembrie 2013).

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 24 martie 2020