DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
20 februarie 2013
Nr. 133/VIII/3

COMUNICAT



Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată a inculpatelor:

COLGIU VIORICA, comisar şef al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (C.J.P.C.) Galaţi la data faptelor, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:
- luare de mită,
- instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial,
- participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual,
- infracţiunea prevăzută în art. 11 alin. (1) din Legea nr. 78/2000,

SC COLVIRAZ SRL GALAŢI, persoană juridică română, în sarcina căreia s-a reţinut instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În data de 19 februarie 2011, inculpata Colgiu Viorica, în calitate de Comisar şef al C.J.P.C Galaţi, i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din cadrul Direcţiei Sanitare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi să dispună ca funcţionarii publici din subordinea sa să oprească controlul pe care îl efectuau la punctul de lucru al SC COLVIRAZ SRL Galaţi, societate comercială administrată de soţul inculpatei. Ca urmare, SC COLVIRAZ SRL nu a mai fost sancţionată contravenţional pentru neregulile constatate ( comercializarea de produse alimentare fără a avea aviz din partea D.S.V.S.A. şi care erau cu termen de valabilitate expirat) şi a fost absolvită de plata unei amenzi în cuantum minim de 85.000 lei.
De asemenea, în cursul anilor 2010 – 2011, inculpata Colgiu Viorica, comisar şef al C.J.P.C Galaţi, deşi avea ca atribuţii de serviciu verificarea activităţii SC COLVIRAZ SRL, a administrat această societate comercială în baza unei procuri autentificate.
În cursul lunii mai 2011, inculpata Colgiu Viorica a pretins şi primit de la reprezentantul unei societăţi comerciale produse alimentare în valoare de aproximativ 170 lei pentru a favoriza interesele firmei respective. Concret, inculpata i-a solicitat unei persoane din subordinea sa să falsifice un proces verbal de constatare a contravenţiilor prevăzute în legislaţia privind protecţia consumatorilor.

Ministerul Finanţelor Publice – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Judeţului Galaţi s-a constituit parte civilă cu suma de 85.000 lei, reprezentând valoarea amenzii care nu a fost aplicată ca urmare a intervenţiei inculpatei Colgiu Viorica.
În vederea recuperării acestui prejudiciu, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unui imobil aparţinând inculpatei Colgiu Viorica.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Galaţi.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 25 februarie 2016
comunicate-hotărâri de condamnare din 09 martie 2016