DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 572 din 20.06.2023, Curtea de Apel Bacău a hotărât următoarele:
1. Condamnă pe inculpata D.M. la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
2. Condamnă pe inculpata S.C. La Ferma Veche Bogdana S.R.L. la pedeapsă principală constând în plata amenzii penale în cuantum de 50.000 lei (reprezentând 200 zile amendă)<-b> și pedeapsa complementară constând în constând în interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pentru o perioadă de 1 an și afișarea hotărârii de condamnare, în extras, la sediul social, în loc vizibil, pentru o perioadă de 2 luni, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene<-b>.
3. Condamnă pe inculpatul D.G. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
4. Condamnă pe inculpatul G.M. la o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea a două infracțiuni de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
5. Condamnă pe inculpata I.M. la o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
6. Condamnă pe inculpații P.D. și P.P. la câte o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a exercita funcția de administrator al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații D.M., D.G., I.M. vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău - Centrul de Servicii Sociale Alexandra Onești, în cadrul Primăriei Municipiului Onești sau în cadrul Primăriei Comunei Palanca, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul G.M. va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 80 de zile, în cadrul Primăriei Bacău sau în cadrul D.G.A.S.P.C. Bacău.
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpații P.D. și P.P. vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 90 de zile, în cadrul Primăriei comunei Ghimeș-Făget sau în cadrul Primăriei Comunei Palanca, cu excepția cazului în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Dispune comunicarea unui extras al prezentei hotărâri, la data rămânerii definitive, către persoana juridică condamnată în vederea afișării, respectiv către A.N.A.F. – D.G.R.F.P. Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Bacău, în vederea luării măsurilor necesare punerii în executare.
Obligă în solidar pe inculpații D.M., D.G., S.C. La Ferma Veche Bogdana S.R.L. și G.M. la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, a sumei de 734.229,59 lei, reprezentând dobânzi și penalități aferente prejudiciului principal, calculate de la data fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective.
Constată că inculpații D.M., D.G. și S.C. La Ferma Veche Bogdana S.R.L. au restituit părții civile, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, suma de 734.229,59 lei conform ordinelor de plată nr. 29/03.04.2020, 36/10.04.2020, 37/10.04.2020 și 46/28.04.2020.
Obligă în solidar pe inculpații I.M., P.D., P.P. și G.M. la plata către partea civilă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a sumei totale de 323.412,26 lei la care se adaugă dobânzi și penalități calculate de la data fiecărei tranșe de plată și până la data plății efective.
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe fiecare dintre cei 7 inculpați la plata sumei de 2.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă pe fiecare dintre apelanții-inculpați D.M., D.G., S.C. La Ferma Veche Bogdana S.R.L., I.M., P.D., P.P. la plata sumei de câte 800 lei, reprezentând cheltuieli judiciare către stat, efectuate în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău la data de 31 decembrie 2019, vezi comunicatul nr. 86/VIII/3 din data de 11 februarie 2020 (comunicatul nr. 2).

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 11 februarie 2020