DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 11 februarie 2020
Nr. 86/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna ianuarie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat – reprezentant al unei organizații a utilizatorilor de apă pentru irigații, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, între Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) și o organizație a utilizatorilor de apă pentru irigații, ar fi fost încheiat un contract de finanțare nerambursabilă ce avea ca obiect modernizarea și retehnologizarea sistemului de irigații de suprafață din județul Ialomița.
Ulterior, în cursul anului 2014, beneficiarul fondurilor europene ar fi organizat o licitație în urma căreia ar fi fost selectată o societate comercială care urma să realizeze amenajarea sistemului de irigații și a stațiilor de pompare în comuna Traian, jud. Ialomița.
În acest context, în perioada 2015-2018, inculpatul ar fi depus la A.F.I.R., în numele organizației utilizatorilor de apă pentru irigații, mai multe documente false, inexacte (extrase de cont și ordine de plată) ce atestau, în mod nereal, că toate lucrările executate de societatea respectivă fuseseră achitate de organizația utilizatorilor de apă pentru irigații.
Aceste acțiuni ale inculpatului ar fi avut ca rezultat admiterea la plată, pe nedrept, a sumei totale de 1.779.021 lei.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 3.142.957 lei.

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor terenuri ce aparțin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
Persoană fizică, administrator al S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
S.C. LA FERMA VECHE BOGDANA SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
Persoană fizică, reprezentant al unei întreprinderi individuală, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
Patru persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014-2016, în contextul implementării a două proiecte finanțate din fonduri nerambursabile, ce aveau ca obiect construcția unor pensiuni, cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false și inexacte (facturi, situații de plată, etc.), ce ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept a sumei totale de 1.057.642 lei.
O mare parte din aceste documente ar fi fost puse la dispoziție de către ceilalți inculpați.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.057.642 lei.
În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin S.C. La Ferma Veche Bogdana SRL și unui alt inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bacău cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Ulterior, la data de 17 ianuarie 2020, un alt inculpat, administrator al unei societăți comerciale, a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției.
În prezența avocatului ales, persoana respectivă a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an și 6 luni, de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală privind persoana respectivă împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bacău.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

PERSOANĂ FIZICĂ, la data faptelor președinte Cooperativa Agricolă “Zomina Ferm”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Cooperativa Agricolă „ZOMINA FERM”, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2010 – 2019, inculpatul, în calitate de președinte al Cooperativei Agricole “Zomina Ferm” a depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false (centralizatoare de împuternicire pentru depunerea cererii unice de plată, formularul III.1, etc.), pentru obținerea în mod nelegal de subvenții pe suprafață pentru terenurile cu destinația pășune situate pe raza orașului Săveni, județul Botoșani.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.660.501 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii asupra unor bunuri mobile, imobile și asupra unei sume de bani, ce aparțin celor doi inculpați.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

PERSOANĂ FIZICĂ, pentru săvârșirea a trei infracțiuni de participație improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, din care una în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul ar fi pus la dispoziția fiului său mai multe documente false (contracte de arendă) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unice pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care acesta din urmă nu le deținea în realitate.
Ulterior, fără a avea cunoștință despre caracterul fals al acestor documente, fiul său le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.)
Prin aceste demersuri, fiul inculpatului ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 95.707 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, s-a dispus instituirea măsurilor asigurătorii (sechestru și poprire) asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpatului și asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către o a treia persoană inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Cu referire la toate dosarele anterior menționate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 27 mai 2020
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 20 iunie 2023