DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 1 martie 2023
Nr. 254/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în lunile ianuarie și februarie 2023, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Târgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ȘAGĂU ZENOVIA-MARIA, la data faptelor director adjunct în cadrul Serviciului Public de Utilități Municipale din aparatul de specialitate al Primăriei Municipiului Târgu Mureș pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- instigare improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (două fapte),
- fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (două fapte),
Trei persoane fizice, doi administratori ai unei societăți comerciale și un șef de serviciu din cadrul aceleiași firme, pentru săvârșirea unor infracțiuni de instigare improprie la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată,
Persoană fizică, diriginte de șantier, pentru săvârșirea a două infracțiuni de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2020, în contextul derulării unui contract ce avea ca obiectiv “Lucrări de amenajare Parc Municipal, Centru de Atletism și Stadion” încheiat între Primăria Municipiului Târgu Mureș și o asociere de firme din care făcea parte și societatea celor trei inculpați, trimiși în judecată în prezenta cauză, inculpata Șagău Zenovia-Maria, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi semnat și aprobat mai multe documente (parte dintre acestea conținând aspecte necorespunzătoare adevărului) ce ar fi permis decontarea nelegală de către instituția publică a unor facturi ce priveau achiziția unor materiale de construcție în valoare totală de 2.148.464 lei cu TVA.
În realitate, la data achitării facturilor, majoritatea materialelor de construcție nu s-ar fi aflat în patrimoniul constructorului, fiind achiziționate de acesta ulterior.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
Primăria Municipiului Târgu Mureș s-a constituit parte civilă în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Mureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE ANIMALE SIMINA, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

Persoană fizică, la data faptelor reprezentant al Asociației Crescătorilor De Animale Simina, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

HALIȚĂ GHEORGHE, la data faptelor primar al comunei Siminicea, județ Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2010 - 2014, reprezentantul Asociației Crescătorilor De Animale Simina, beneficiind de ajutorul primarului Haliță Gheorghe, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (declarații, contracte de închiriere), pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din documentele depuse la APIA ar fi fost eliberate de către inculpatul Haliță Gheorghe, în calitate de primar al comunei Siminicea, județ Suceava.
Prin aceste demersuri, ar fi fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 642.683 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a patru inculpați, între care și societatea comercială S.C. Hix Consulting SRL, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului, a complicității și a instigării.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2014, în contextul implementării proiectului intitulat „Construire centru de prelucrarea datelor pagini web – Hix, P+E și împrejmuire”, administratorul S.C. Hix Consulting SRL, la instigarea unuia dintre inculpați și cu complicitatea celui de-al treilea, ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente ce conțineau date inexacte și false (contracte de muncă, documente privind aparența derulării unei proceduri de selecție de oferte).
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în valoare totală de 823.369 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați, pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 - 2015, în contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, trei dintre inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (adeverințe, declarații pe proprie răspundere etc.) prin care atestau că îndeplinesc condițiile de eligibilitate prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.001.604 lei.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosire sau prezentareacu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2021, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de ea (adeverințe, contract închiriere etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, pentru o suprafață de teren de 32,60 ha pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 34.053 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brăila cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada aprilie 2014 - iulie 2016, inculpatul ar fi de pus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente în care erau consemnate date false (contract de vânzare cumpărare, declarație pe propria răspundere etc.) în scopul îndeplinirii condițiilor de eligibilitate în cadrul în cadrul Măsurii 112 – Instalarea tinerilor fermieri.
Prin aceste demersuri au fost obținute pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 178.840 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2019 - 2020, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate chiar de el (adeverințe, contract închiriere etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 53.986 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, în cadrul Primăriei comunei Rîmnicelu, județul Brăila sau la Școala Gimnazială din comuna Rîmnicelu.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brăila.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului MINEA CIPRIAN, la data faptelor funcționar în cadrul Compartimentului Registrul agricol din cadrul Primăriei Râu Sadului, județ Sibiu, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de:
- folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2015 - 2020, inculpatul Minea Ciprian ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente care conțineau date false și inexacte (adeverințe, contracte de concesiune etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
O parte din documentele depuse la APIA în scopul menționat mai sus ar fi fost falsificate chiar de inculpat.
Prin aceste demersuri, inculpatul Minea Ciprian ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 211.988 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea unor drepturi.

Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 120 de zile în cadrul Primăriei Avrig sau Complexului Național Muzeal Astra din județul Sibiu.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Sibiu.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2013-2014, în contextul solicitării unui sprijin financiar în cadrul proiectului „Instalarea tinerilor fermieri - Măsura 112”, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente care conțineau date nereale (declarații pe propria răspundere, contracte etc.) în scopul dovedirii îndeplinirii criteriilor de eligibilitate, prevăzute în Ghidul Solicitantului - Măsura 112.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 107.304 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Vrancea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 14 martie 2023