DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 12 mai 2022
Nr. 436/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna aprilie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului BRĂNESCU GERONIMO RĂDUCU, la data faptei director executiv al Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) Constanța pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2014, inculpatul Brănescu Geronimo Răducu, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice, ar fi cumpărat direct și nu prin licitație deschisă sau altă procedură prevăzută de art. 20 din OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice și a contractelor de concesiune de servicii, trei bunuri care alcătuiau un grup electrogen, la prețul total de 398.000 lei.
De menționat este că bunurile respective ar fi fost achiziționate de instituția publică la prețuri mult mai mari decât cele reale (spre exemplu pentru una dinte componente a fost plătit un preț de 19,5 ori mai mare decât prețul de achiziție).
Prejudiciul cauzat Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor este de 264.485 lei (reprezentând diferența între prețul real al bunurilor și prețul plătit) concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societatea comercială de la care au fost achiziționate bunurile.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 10 inculpați (9 persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL) în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală, spălare a banilor, delapidare, mărturie mincinoasă, comise în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Pentru a se sustrage de la plata taxei pe valoare adăugată, unul dintre inculpați, administrator al SC Nelanc Speed SRL din Arad, beneficiind de ajutorul altor persoane, interpuși ai săi (administratori ai unor societăți comerciale fantomă), în perioada ianuarie 2008 - mai 2011, ar fi evidențiat în mod repetat, în actele contabile sau fiscale, operațiuni comerciale fictive constând în achiziția de cereale de la persoanele juridice amintite (societăți comerciale fantomă, plătitoare de tva). În realitate, cerealele erau achiziționate de la persoane fizice (producători agricoli, neplătitori de tva).
Ca urmare a acestui demers a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare totală de 5.170.583 de lei.
Pentru a crea aparența că achizițiile de la firme ar fi fost reale, administratorul SC Nelanc Speed SRL ar fi achitat firmelor fantomă furnizoare prețul cerealelor „cumpărate”, prin operațiuni bancare. Ulterior, sumele de bani respective ar fi fost retrase în numerar de administratorii firmelor fantomă și remise înapoi omului de afaceri. În această modalitate, sumele de bani provenite din evaziune fiscală ar fi fost spălate – s-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienței banilor. Mai mult, procedând în acest mod, omul de afaceri și-ar fi însușit din gestiunea SC Nelanc Speed SRL, sumele de bani reprezentând taxa pe valoare adăugată dedusă ilegal, prin evaziune fiscală.
Cinci dintre inculpați fiind audiați în prezentul dosar, cu intenție, ar fi făcut afirmații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora au fost întrebați, în contradicție vădită cu aspectele care rezultau din probatoriul cauzei.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Ministerul Finanțelor Publice s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Arad cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (06.02.2024):

Prin decizia penală nr. 925 din 26.10.2023 Curtea de Apel Timișoara a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva 10 inculpați (9 persoane fizice și SC Nelanc Speed SRL), pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Disjunge latura civilă de latura penală soluționată prin prezenta hotărâre și va dispune formarea unui nou dosar.

DEFINITIVĂ



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a nouă societăți comerciale, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada aprilie 2010 – decembrie 2012, cele nouă societăți comerciale ar fi omis să evidențieze în totalitate, în actele contabile ori în alte documente legale, o serie de operațiuni comerciale efectuate (vizând comerțul cu legume și fructe) și veniturile realizate, în scopul sustragerii de la plata obligațiilor fiscale.
Ca urmare a acestor demersuri ar fi fost cauzat un prejudiciu bugetului de stat în valoare totală de 55.711.151 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală (A.N.A.F.) s-a constituit parte civilă în procesul penal.
În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au instituit măsuri asigurătorii față de șase societăți comerciale.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Ilfov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 1236/A din 06.07.2023 Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatelor SC MEAT LINE IMPORT EXPORT SRL, SC PRESTIGE INTERNATIONAL INVESTSRL, SC SONYA LIGHT FRUTTISIMA SRL, SC ORANGE GREEN SRL, SC KARA KARTAL FRUCT SRL, SC CROS GRAUND SRL, SC LEMON SOFT CONCEPT SRL, SC LEAF LEMON SRL, SC LURISTA BETA SRL, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă inculpatele la plata către partea civilă, Agenția Națională de Administrare Fiscală – Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București a următoarelor sume de bani reprezentând prejudiciu cauzat bugetului de stat, la care se vor adăuga și obligațiile fiscale accesorii datorate, în condițiile Codului de procedură fiscală:
- inculpata SC Meat Line Import Export SRL la plata sumei de 12.810.024 de lei;
- inculpata SC Prestige International Invest SRL la plata sumei de 10.089.435 de lei;
- inculpata SC Sonya Light Fruttisima SRL la plata sumei de 7.086.781 de lei;
- inculpata SC Orange Green SRL la plata sumei de 6.420.821 de lei;
- inculpata SC Kara-Kartal Fruct SRL la plata sumei de 4.975.805 de lei;
- inculpata SC Cros Graund SRL la plata sumei de 4.870.857 de lei;
- inculpata SC Lemon Soft Concept SRL la plata sumei de 3.220.094 de lei;
- inculpata SC Leaf Lemon SRL la plata sumei de 3.124.143 de lei;
- inculpata SC Lurista Beta SRL la plata sumei de 3.113.191 de lei.

DEFINITIVĂ



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

CONSTANTINESCU MARIUS-PAUL, la data faptei ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă calificată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
Inculpatul Constantinescu Marius-Paul, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de legislația primară și, în perioada 29.09 –11.12.2007, ar fi înlocuit o cantitate de 14,661 kg bijuterii (în valoare de 400.000 euro potrivit estimării părții civile) ridicate în urma unei percheziții domiciliare, cu obiecte din metal comun, lemn, plastic sau alte materiale.
Înlocuirea bunurilor de valoare s-ar fi petrecut în contextul instrumentării de către inculpat a unui dosar de contrabandă.
Precizăm că bijuteriile respective ar fi fost înlocuite de inculpatul Constantinescu Marius-Paul în contextul în care în perioada respectivă s-au desfășurat mai multe activități de manipulare și expertizare a tuturor bijuteriilor (137,16 kg) ridicate în urma percheziției.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța.

Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două inculpate, pentru săvârșirea unei infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, comisă în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014 – 2015, în contextul implementării proiectului intitulat “Înființarea unei plantații de pomi fructiferi”, una dintre inculpate, beneficiind de ajutorul celeilalte, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (facturi, procese - verbale de predare primire, etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 84.153 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de bani menționată mai sus.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată a unui inculpat, la data faptei președinte al unei asociații urbariale (asociație de proprietari păduri și pășuni) pentru săvârșirea unei infracțiuni de omisiune de a furniza, cu știință, datele cerute potrivit prevederilor legale pentru obținerea sau reținerea de fonduri ori active din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept a acestor fonduri ori active.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2014, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi omis să comunice la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) în termenul legal, de 10 zile, schimbările referitoare la suprafața agricolă utilizată a exploatației (172,64 ha față de cele 190,56 ha declarate inițial), aspect care ar fi avut ca urmare obținerea, pe nedrept, a sprijinului financiar din fonduri europene în cadrul schemei de plată unică pe suprafață, în sumă de 33.046 lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată a unei inculpate pentru săvârșirea unei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2019, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 116.652 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o altă inculpată în sarcina căreia s-a reținut comiterea unei infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.
În prezența apărătorului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 an 5 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 03 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 21 noiembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 19 decembrie 2023