DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 6 aprilie 2022
Nr. 330/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna martie 2022, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului DUNĂREANU MIHAIL la data faptei evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 10 februarie - 20 aprilie 2011, inculpatul Dunăreanu Mihail, în calitate de evaluator desemnat într-un dosar al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților să estimeze valoarea de piață a unui teren situat în municipiul Constanța, și-ar fi exercitat în mod defectuos atribuțiile de serviciu prevăzute în legislația primară și ar fi stabilit o valoare a terenului-subiect de 15.668.460 lei – cu 162% mai mare decât valoarea de piață estimată legal, provocând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de 9.714.022 lei.
Pentru a supraevalua terenul, inculpatul Dunăreanu Mihail ar fi folosit o metodă de evaluare nerecunoscută de Standardele Internaționale de Evaluare, o informație comparabilă inadecvată și valori de calcul nefundamentate, nu ar fi analizat terenul-subiect sub aspectul caracteristicilor fizice și tehnice, al celei mai bune utilizări și al pieței specifice și nu ar fi folosit metode de evaluare specifice abordării prin comparația vânzărilor, deși erau disponibile suficiente informații de piață.
Ulterior, la data de 26 mai 2011, pe baza raportului de evaluare depus de inculpat, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a aprobat acordarea unei despăgubiri de 15.668.460 lei.
Ministerul Finanțelor s-a constituit parte civilă, iar în cauză s-au dispus măsuri asigurătorii față de mai multe persoane, cesionari ai drepturilor de despăgubire.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (09.02.2024):

Prin decizia penală nr. 1699/A din 28.11.2023, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului DUNĂREANU MIHAIL, pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Trimite cauza spre rejudecare la aceeași instanță, respectiv Tribunalul București, sub aspectul acțiunii civile și a solicitărilor Ministerului Public privind confiscarea specială, desființarea de înscrisuri și restabilirea situației anterioare. În temeiul art. 424 alin. (4) din C. pr. pen. cauza se va relua de la momentul începerii cercetării judecătorești.

DEFINITIVĂ



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați, la data faptelor angajați ai unei companii și lideri de sindicat, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2018 - octombrie 2020, cei doi inculpați împreună cu o altă persoană care a încheiat cu procurorii anticorupție un acord de recunoaștere a vinovăției și care, la data faptei, deținea funcția de șef birou administrativ în cadrul companiei respective, ar fi pretins și primit de la un om de afaceri suma totală de 80.217 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți pentru ca inculpații să determine conducerea societății unde își desfășurau activitatea să mențină în vigoare un contract de furnizare produse alimentare destinate angajaților, încheiat anterior cu omul de afaceri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș Severin cu propunere de a se mențină măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 25 februarie 2022, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu unul dintre inculpați, în sarcina acestuia reținându-se săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei de trafic de influență reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 1 an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.



3. Într-o cauză disjunsă din dosarul privind încercarea de fraudare a fondurilor europene pentru zootehnie, mediatizat prin comunicatul nr. 1004/VIII/3 din 26 noiembrie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comise în forma tentativei și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul schemei de Sprijin Cuplat Zootehnic (SCZ) - campania 2021, prin care se urmărea încurajarea procesului de ameliorare a rasei de ovine Țurcană pe teritoriul României, doi dintre inculpați ar fi procurat un număr de 20 de certificate zootehnice falsificate (1.000 lei/buc.) și crotaliile aferente pe care le-ar fi remis ulterior unor persoane apropiate (printre care și cel de-al treilea inculpat trimis în judecată în prezenta cauză) în vederea folosirii la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.).
Documentele respective dovedeau îndeplinirea condiției necesare de obținere a fondurilor nerambursabile (un berbec cu certificat zootehnic la un număr de 35 de femele ovine).
Cercetările desfășurate de procurorii anticorupție i-au împiedicat pe inculpații să intre în posesia fondurilor nerambursabile, care s-ar fi ridicat la suma totală de 13.467 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș.

Anterior, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției și cu alți trei inculpați în sarcina cărora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene sau bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, comise în forma tentativei.
În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv 1 an închisoare cu suspendarea executării pedepsei și interzicerea unor drepturi.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a unei inculpate, persoană fără calitate specială, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2020 – 04 aprilie 2021, inculpata ar fi pretins de la 23 de persoane (martori în cauză) sumele totale de 86.500 euro și 10.000 lei și a primit de la acestea 84.500 euro și 10.000 lei, în schimbul unei presupuse influențe pe care a afirmat că o are asupra unor angajați din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj (D.G.A.S.P.C.).
Concret, inculpata ar fi promis că îi va determina pe funcționari să-i ajute pe martori sau alte persoane din anturajul acestora să fie angajați într-un centru (Casa de Tip Familial Calafat II – nefuncțional în prezent) ce aparține D.G.A.S.P.C. Dolj.

În cauză, s-a dispus măsuri asigurătorii față de inculpată.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în două dosare distincte, a următoarelor persoane:

1. VÎLCICĂ EUGEN și CRUCIATU MARIUS GIORGEL, la data faptelor agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul Rutier, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
2. VÎLCICĂ EUGEN, TUDOSOIU NICOLAE, la data faptelor agenți de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu – Serviciul Rutier, în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În datele de 24 respectiv 31 octombrie 2020, cei patru agenți de poliție, organizați în două echipaje diferite de poliție, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi primit în legătură cu exercitarea acestor atribuții sumele de 100 lei respectiv 200 lei, de la doi conducători auto, (avocați) depistați în trafic că circulau cu o viteză mai mare decât cea maxim admisă.
Sumele de bani menționate mai sus ar fi fost primite de inculpați după ce au aplicat celor doi participanți la trafic minimul sancțiunii prevăzute de legislație pentru abaterea comisă.

Dosarele a fost trimise spre judecare Tribunalului Sibiu.

Față de cei doi avocați procurorii anticorupție au dispus renunțarea la urmărire penală pentru comiterea infracțiunii de dare de mită.
De asemenea, ambii inculpați vor presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 30 de zile.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a doi inculpați, persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, comisă în forma autoratului și a participației improprii.

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2016, cei doi inculpați (unul în nume propriu celălalt în numele soției sale) ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le dețineau în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpații ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 61.230 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

În prezența apărătorilor aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,

- 1 an și 4 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Brașov.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, în perioada noiembrie 2013 - martie 2014, inculpata ar fi întocmit și depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.), mai multe documente false și inexacte (declarație pe proprie răspundere, contract de vânzare – cumpărare, etc.) în scopul îndeplinirii criteriilor de eligibilitate prevăzute în Ghidul solicitantului.
Aceste demersuri ar fi avut ca efect aprobarea finanțării și implicit obținerea pe nedrept de către inculpată a unor fonduri nerambursabile în valoare 107.304 lei.
În cauză, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă cu suma menționată mai sus.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Vrancea.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, în contextul implementării proiectului intitulat „Fermă Piscicolă în localitatea Câmpulung Moldovenesc, județ Suceava”, inculpata ar fi depus la Autoritatea de Management pentru Programul Operațional pentru Pescuit din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false (declarații, procese verbale, anunțuri de participare, etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 216.224 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2014 – 2015, în contextul implementării proiectului intitulat "Modernizarea exploatației prin înființarea unei livezi de pomi fructiferi”, inculpata ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false (declarații, procese verbale de predare primire, etc.), demersuri în urma cărora aceasta ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 120.156 lei.
În cauză s-au dispus măsuri asiguratorii.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Actualizare (27.05.2022):

10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2016, cu ocazia încheierii unui contract de finanțare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale pentru a-și deschide un salon de coafură într-o comună din județul Mehedinți, inculpata ar fi schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinația fondurilor obținute cu titlu de avans, în cuantum de 158.865 lei, în cadrul proiectului,.
După virarea sumei menționate anterior, în perioada 16.06.2017 -01.11.2017, inculpata ar fi retras, în numerar, aproape integral suma de bani, utilizând-o în scopuri personale și nu în vederea executării proiectului respectiv.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți.



Actualizare (30.06.2022):

11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de dare de mită.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În luna decembrie 2021, inculpatul i-ar fi oferit unui medic din cadrul Spitalului Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” (martor în cauză) o icoană în care s-ar fi aflat suma de 400 euro în legătură cu realizarea de către medic a unor servicii de natură medicală privind o afecțiune a inculpatului.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul București.



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei LUPU DACIANA-ANGELICA, la data faptei consilier de proiect și lector universitar Universitatea Titu Maiorescu Brașov, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de participație improprie la săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2015, inculpata Lupu Daciana-Angelica în calitate de consilier în carieră în cadrul proiectului „Start în carieră - Bune practici europene în consilierea profesională a studenților românii” ar fi consemnat în mod nereal faptul că ar fi desfășurat activități de consiliere cu mai multe grupe de studenți din cadrul Universității Titu Maiorescu Brașov, iar în baza documentelor prezentate de către reprezentantul legal al proiectului, Autoritatea de management (A.M.P.O.S.D.R.U.) ar fi plătit beneficiarului suma totală de 11.820,10 lei.
În concret, inculpata, prin transmiterea documentelor false (lista de prezență, planurile de carieră, chestionarele de feedback, rapoartele de activitate, fișele de pontaj etc.) către reprezentantul legal al proiectului, ar fi atestat în mod nereal că a desfășurat cele 5 sesiuni de consiliere profesională „față în față” ce au totalizat 151 de ore cu 7 grupe de studenți ai universității.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene - Direcția Generală Programe Europene Capital Uman a comunicat că se constituie parte civilă în cauză.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a desfășura activitatea de consiliere în cadrul proiectelor finanțate din fonduri europene.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Brașov.



Actualizare (25.11.2022):

13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Cluj au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unui inculpat, administrator al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada septembrie 2011 – aprilie 2012, inculpatul ar fi ajutat alte două persoane să înregistreze în evidențele contabile ale societăților administrate facturi fiscale emise de diverși furnizori care nu ar fi avut la bază operațiuni reale în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, cauzând prin aceasta un prejudiciu bugetului consolidat al statului în sumă totală de 4.528.775,48 lei.
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de 3 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Maramureș.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că toate comunicatele au fost întocmite în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 19 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 noiembrie 2023
comunicate-hotărâri de condamnare din 03 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 31 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 august 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 27 aprilie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 30 mai 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 05 iulie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 06 iulie 2022