DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ


COMUNICAT


Prin decizia penală nr. 1336/A din 24.11.2020, Curtea de Apel București a hotărât următoarele:
Condamnă pe inculpatul MINCĂ CRISTIAN MARIUS, la data faptelor primar al comunei Cosmești, jud. Teleorman, la o pedeapsă de 2 ani, 10 luni și 20 de zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 3 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni), fals intelectual și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Condamnă pe inculpata BURCEA GHEORGHIȚA, la data faptelor jurist la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la o pedeapsă de un an, 5 luni și 10 zile închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene și participație improprie la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Condamnă pe inculpata BĂJAN VALERICA, la data faptei contabil la Primăria comunei Cosmești, jud. Teleorman, la o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpatul Mincă Cristian Marius va presta o muncă neremunerată în folosul comunității, pe o perioadă de 100 de zile, la Primăria Comunei Blejești sau la Primăria Comunei Talpa, jud. Teleorman, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu poate presta această muncă.
Pe parcursul termenului de supraveghere inculpații Burcea Gheorghița și Băjan Valerica vor presta fiecare câte o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, ambele în cadrul Primăriei Comunei Blejești sau în cadrul Primăriei Comunei Talpa, jud. Teleorman, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, nu pot presta această muncă.
Obligă inculpata Burcea Gheorghița în solidar cu inculpatul Mincă Cristian Marius la plata către partea civilă, Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 5.171,21 lei cu titlu de despăgubiri civile, precum și a accesoriilor fiscale (calculate de la data efectuării fiecărei plăti și până la data plătii integrale).
Obligă inculpata Băjan Valerica în solidar cu inculpatul Mincă Cristian Marius la plata către partea civilă, Agenția de Plăti și Intervenție pentru Agricultură, a sumei de 5.171,21 lei cu titlu de despăgubiri civile precum și a accesoriilor fiscale (calculate de la data efectuării fiecărei plăți și până la până la data plătii integrale).
Dispune desființarea înscrisurilor falsificate.
Obligă pe fiecare dintre cei trei inculpați la plata sumei de 3.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.
Obligă inculpatele Burcea Gheorghița și Băjan Valerica la plata sumei de 200 lei fiecare, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat în apel.

DEFINITIVĂ

Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție la data de 12 august 2016, vezi comunicatul nr. 1166/VIII/3 din data de 07 septembrie 2016 (comunicatul nr. 1).



Actualizare (05.02.2024):

Prin decizia penală nr. 1224/A din 04.07.2023 Curtea de Apel București a admis contestația în anulare formulată de contestatoarea BURCEA GHEORGHIȚA și a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva acesteia, pentru infracțiunile reținute în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Menține celelalte dispoziții ale deciziei penale și ale sentinței penale care nu sunt contrare prezentei decizii.

DEFINITIVĂ

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Text neoficial, destinat mass media, care nu angajează răspunderea instanței de judecată.
Alte legături de la această informație

comunicate de presă din 07 septembrie 2016